Gündem

MLSA, Instagram yasağını yargıya taşıdı: Karar, temel hak ve özgürlükleri ihlal ediyor

MLSA, milyonlarca kullanıcının hem ifade özgürlüğünün hem de haberleşme özgürlüğünün ihlal edildiğini vurguladı

03 Ağustos 2024 13:35

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 2 Ağustos sabahı alınan karar üzerine sosyal medya platformu Instagram'a Türkiye'den erişim engellendi. Hala resmi bir açıklamanın gelmediği karara gerekçe olarak 'katalog suçlara aykırılık' gösterildi. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), kararı yargıya taşıyarak, Ankara İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açtı. MLSA Eş Direktörü Veysel Ok, Sulh Ceza Hakimliği’nin kararına da, erişim engelinin devamı yönünde çıkması halinde itiraz edeceklerini söyledi.

"Bilgiye erişim özgürlüğü ihlal ediliyor"

MLSA, yaptığı başvuruda Instagram’a erişim engelinin basın ve ifade özgürlüğünün yanı sıra iletişim ve bilgiye erişim özgürlüklerini de ihlal ettiğini belirterek 57 milyon insanın herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin temel haklarının ölçüsüz bir şekilde ihlal edildiğini söyledi.

Temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanabilmesi için alınan tedbirin demokratik toplumun gereklerine uygun olması gerektiğini vurgulayan MLSA Hukuk Birimi, Instagram'ın sadece beş ülkede yasaklandığını, Türkiye dışındaki ülkelerin Çin, Rusya, Kuzey Kore ve İran olduğunu ve bu ülkelerin totaliter rejimler tarafından idare edildiğini hatırlattı. Böyle bir uygulamanın hiçbir demokratik toplumda kabul edilemeyeceğini söyleyen MLSA, kararın ifade özgürlüğünün ortadan kaldırdığını belirtti.  

“Hem ekonomi hem de temel haklar zarar görüyor”

MLSA Eş Direktörü Avukat Veysel Ok, erişim engeli nedeniyle, milyonlarca kullanıcının hem ifade özgürlüğünün hem de haberleşme özgürlüğünün ihlal edildiğini vurguladı. Sosyal medya üzerinden satış yapanların önemli bir gelir kaybı olduğunu hatırlatan Veysel Ok: “Elektronik Ticaret İşletmeleri Derneği’ne göre günlük ticaret hacmi 2 milyar liraya yakın, bu da günlük 400 milyon lira katma değer vergisi kaybı demektir. Hem temel haklar hem de ekonomi zarar görüyor” dedi.