Gündem

MLSA Eş-Direktörü Veysel Ok: Türkiye'de ikamet edenlerin kişisel verileri açıktan yayımlanıyor; devlet yetkilileri de suçludur

09 Haziran 2023 15:00

Sorgu Paneli isimli bir internet sitesi üzerinden Türkiye'de ikamet edenlerin kimlik bilgisi, telefon numarası ve adres bilgilerine ücretsiz üyelikle erişilebildiği iddia edildi.

Free Web Turkey sitesinde yer alan habere göre, sorgu.live domain adresinden yayım yapan site, ücretli ve ücretsiz olarak vatandaşların verilerini paylaşıyor.

Herhangi bir kişinin ismini ve soyadını aratarak o kişinin verilerine kolayca ulaşabilmeyi sağlayan site, toplam 5 bin 195 kullanıcıya sahip.

Bir yazışma platformu olan Telegram ve sohbet platformu Discord üzerinden de hizmet veren site, finansal veya tapu gibi detaylı bilgileri paralı üyelik karşılığında paylaşıyor.

"Sadece çalanlar değil, devlet yetkilileri de suçlu"

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş-Direktörü Veysel Ok, büyük bir suç işlendiğini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

Türkiye’de yaşayan herkesin bütün kişisel verileri, kişilerin akrabalarına dair kişisel veriler, IBAN ve banka bilgileri, tapu bilgileri, adres bilgileri ele geçirilmiş durumda. Bu veriyi ele geçirenler Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) ve Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında büyük bir suç işledi. Ancak bu sadece verileri çalanların değil, Türkiye’de yaşayan insanların verilerini korumayan devlet yetkililerinin de işlediği bir suç. Şu an herhangi bir kişi, istediği kişinin her türlü bilgisine ulaşma şansına sahip. Bu büyük ve korkunç sonuçlar ortaya koyan bir suç.

"İçişleri Bakanlığı dahi kişisel verilere özen göstermiyor; vatandaşların güvenliğini kim koruyacak?"

Yetkililere tedbir çağrısı yapan Ok, sözlerini şöyle tamamladı:

Eski İçişleri Bakanı, telefonunda KİM diye bir uygulama kullanıyordu. Bunun da hukuksuz olduğunu söylemiştik. İçişleri Bakanlığının dahi kişisel verilere özen göstermediği bir durumda, vatandaşların güvenliğini kim koruyacak? Savcıların hem bu verileri çalanlar, yayınlayanlar, hem de verilerin korunması yönünde tedbir almayanlar hakkında acilen harekete geçmesi gerekir.