Dünya

Mısır piramitlerinin nasıl inşa edildiği tartışması çözüme kavuşmuş olabilir

07 Ağustos 2024 12:38

T24 Dış Haberler

Büyük Piramitlerin binlerce yıl önce nasıl inşa edildiğine dair asırlık soruya yanıt bulmayı amaçlayan yeni bir çalışma, beklenmedik bir olası yanıt ortaya koydu.

Çöllerin su kaynaklarından yoksun olduğu bilinmesine rağmen, Public Library of Science dergisinde yayınlanan bir çalışmada, Mısırlıların piramitleri inşa etmek için su gücünü kullandığını ileri sürdü.

Çalışmanın yazarlarına göre, yaklaşık 4 bin 500 yıl önce inşa edilen Zoser Piramidi, su gücüyle çalışan birleşik bir hidrolik asansör sistemi kullanılarak inşa edilmiş olabilir.

Piramit'in nasıl inşa edildiğine dair daha önceki teoriler, eski Mısırlıların yapılara yüksekliğini vermek için bir rampa ve kaldıraç sistemi kullandığını öne sürüyordu.

Ancak yeni ve daha önce hiç rapor edilmemiş bir teoriye göre piramitlerin mimarları, tıpkı dönemin Mısırlılarının ekinlerini sulamak için kanalları kullanması gibi, inşaat sürecinde de yakındaki kanallardan yararlandıkları kanısındaydı.

Araştırmacılar, Zoser Piramidi yakınındaki kanallardan gelen suyu arıtan ve pratik kullanımlar için akışını düzenleyen birleşik bir su filtreleme ve hidrolik sisteminin kanıtlarını bulduklarını bildirdi.

Zoser Piramidi'nin bir su havzasının aşağısına inşa edilmiş olabileceğine ve uzun süredir gizemini koruyan yakındaki Gisr el-Mudir muhafazasının açık bir kontrol barajına sahip devasa bir tortu tuzağı olduğuna inandıklarını da ifade edildi.