Politika

Normalleşmede yeni adım: Mısır Dışişleri Bakanı Şukri ve Dışişleri Bakanı Fidan, İstanbul'da görüştü; Sisi yakında Türkiye'ye gelecek

Ankara-Kahire hattındaki yeni görüşmenin gündeminde ikili ilişkiler kadar bölgesel konular da vardı

20 Nisan 2024 12:13

T24 Haber Merkezi 

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Ankara-Kahire normalleşme süreci kapsamında Türkiye'ye geldi. Şukri, İstanbul'da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la görüştü. Daha sonra ortak basın toplantısı için kameralar karşısına geçen iki Bakan, görüşmede hem Türkiye-Mısır ilişkilerinin hem de bölgedeki gelişmelerin ele alındığını aktardı. Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin yakın zamanda Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştireceğini duyurdu. 

İki Bakan'ın kısa açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını geçildi. Gazetecilerin soruları, Gazze'deki son durum ve İsrail-İran askerî gerilimi üzerine oldu. İki Bakan'ın yanıtlarında Türkiye-Mısır iş birliği ve Gazze'de ateşkes vurgusu vardı. 

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, "Biz itidal tavsiyesinde bulunduk ve askeri çatışmanın daha fazla yayılmaması gerektiğini ilettik. Biz bütün araçlarla yayılmayı önlemeye çalışıyoruz. Bütün sorunların diyalogla çözülmesini istiyoruz. Daha fazla askeri çatışmanın olmamasını istiyoruz. Çünkü bütün dünya ülkelerini şu veya bu şekilde etkilemektedir" dedi. Bakan Fidan da "Eğer bu kriz hak ettiği şekilde çözülmezse, Filistinlilerin hak ettiği devlet, bağımsızlık ve egemenlik verilmezse bu türden krizler bölgemizde artarak devam edecektir. Diğer ülkeler, bunlar sadece Orta Doğu'da olacak ve bize bir etkisi olmayacak gibi bir lüks içine girmesinler" ifadelerini kullandı. 

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Fotoğraf: AA) 

TIKLAYIN | Ankara-Kahire normalleşmesinde bir adım daha: Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, Türkiye'de

METİN KAAN KURTULUŞ YAZDI | Erdoğan 11 yıl sonra, 'Asla barışmam' ve 'katil’ dediği Sisi’nin başkentine gidiyor; 10 soruda Türkiye-Mısır ilişkilerinin dünü ve bugünü

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul'da gerçekleşen ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 

İlk olarak konuşan Bakan Fidan, "Bildiğiniz gibi Mısır ve Türkiye arasındaki iş birliği halklarımızın ve bölgemizin yararınadır. Bu işbirliğini daha da ileri taşıma kararlılığını ortaya koydu. Cumhurbaşkanımızın Mısır ziyaretiyle bu yöndeki irademiz liderler düzeyinde de ortaya konmuş oldu. Kahire'de ortak bildiri imzalanmıştı. Mısır Cumhurbaşkanı sayın Sisi'nin konsey toplantısı kapsamında ülkemizi ziyaret etmesi gündemimizde. Konsey toplantısının ayrıntılarını ele alma fırsatımız oldu. Mısır'daki yatırımlarımız hâlihazırda 3 milyar doları bulmuş durumda, aramızdaki ticaret hacmi ise yaklaşık 8 milyar seviyesinde. Cumhurbaşkanımızın ziyareti esnasında 15 milyar dolar ticaret hedefi konuldu.

"İkili ilişkilerin yanı sıra bölgesel sorunları da ele aldık"

Savunma sanayii alanındaki ilişkilerimiz de gittikçe güçlenmekte. Nükleer enerji başta olmak üzere enerji alanında da geniş bir iş birliği imkanı olduğunu düşünmekteyiz. Mısır'la Türkiye arasındaki ikili ilişkilerimize ilaveten bölgesel sorunları da ele aldık. Bunların başında Gazze konusu gelmek. Sayın Şukri ile krizin başından beri düzenli çalışmakta ve koordine etmekteyiz" ifadelerini kullandı. 

"Libya'nın bütünlüğüne ve istikrarına nasıl katkıda bulunacağımızı istişare ettik"

Fidan şöyle devam etti:

"Libya, Sudan, Somali, Etiyopya sorunlarını da masaya yatırma imkanımız oldu. Libya'nın bütünlüğüne ve istikrarına beraber nasıl katkıda bulunuruz ve düzenli çalışabiliriz, bunları istişare etme imkanımız oldu. Bunları daha düzenli bir şekilde görüşmeyi hedefliyoruz. 

Sudan'da devam eden iç savaşın nasıl durdurulabileceği, bölgesel etkileri ve ileriye dönük çözüm planlarını şu anda devam etmekte olan müzakere sürecini masaya yatırdık, ayrıntılı bir şekilde bu konuları görüştük. Bu konuda da beraber istişarelerimizi artırma kararı aldık."

"Türkiye-Mısır iş birliğinin potansiyelini görüyoruz"

Fidan, sözlerini "Türkiye ve Mısır, Akdeniz'in iki ucunda iki kardeş ülke. Çok önemli iş birliği imkanımız var. Sadece ülkelerimizin menfaatine değil, bölgemizin de menfaatine. Biz buradaki potansiyeli görüyoruz" şeklinde bitirdi. 

Mısır Dışişleri Bakanı: İş birliğimiz bölgeye yarar sağlayacak

Daha sonra konuşan Mısır Dışişleri Bakanı Şukri ise sözlerine karşılama için teşekkür ederek başladı. Şukri, "Tabii ki bu karşılıklı ziyaretler çok önemli. Özellikle kısa süreler içerisinde bu güzel şehir İstanbul'a gelmiş bulunuyoruz. Son devlet başkanlarımız arasındaki görüşmelerin direktifleri çerçevesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesi için bu görüşmelerimizi yaptık. Özellikle bölgede güvenlik ve istikrarın gerçekleşmesi için çok önemli. Görüşmelerimiz dostane bir atmosfer içinde yapıldı. İkili ilişkilerimizi görüştük. Bu siyasi ilişkileri, ekonomik ve kültürel, güvenlik alanında da aynı şekilde yüksek düzeylere çıkarmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bütün bunlar da tabii ki daha fazla iş birliği getirecektir, bölge için yarar sağlayacaktır. Bölgenin güvenlik ve istikrarına katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı. 


Gazze: "Çatışma ve anlaşmazlıklar bölgeyi etkiliyor"

Gazze'deki son durum hakkında konuşan Şukri, "Önemli olan biri an önce ateşkesin sağlanması ve Filistin halkının ihtiyaç duyduğu insani yardımların ulaştırılması. Zorla göç ettirilmiş durumdalar. Bunlar mutlaka ele alınmalı. Çok önemseyerek ele alıp yerlerine dönmelerini sağlamak lazım. Filistin devletinin 67 sınırları içerisinde kurulması ve başkentinin de Doğu Kudüs olması çok önemli. Bu tabii ki çatışmalar, anlaşmazlıklar, bu şiddet sürmemeli. Uluslararası kamuoyu da aynı şekilde aksettirildi. Bu devam ettiği sürece bütün bölgeye etkileri yansımaktadır" ifadelerini kullandı. 

"Sayın Bakan kardeşim ve dostumdur"

Şukri, "Libya, Sudan, Somali, Etiyopya, Yemen'i ele aldık. Bu bölgedeki sorunların çözümü ve istikrarın sağlanması konusunda Mısır-Türkiye arasındaki entegrasyon çalışmaları olumlu yönde bir izlenim verecektir. Şahsi olarak da sayın Bakan ile iyi ilişkilere sahibiz, kendisi kardeşim ve dostumdur" dedi. 

Sisi, Türkiye'ye gelecek

Mısır Dışişleri Bakanı ayrıca Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin yakın zamanda Türkiye'ye geleceğini duyurdu.

İki Bakan'ın konuşmasının ardından soru-cevap kısmına geçildi. Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, Refah'tan Gazze'ye daha fazla yardım ulaştırılıp ulaştırılamayacağı sorusu üzerine şunları söyledi:

"Mısır her zaman çabalarını sürdürmektedir. Biz başlangıçtan beri İsrail'in engellemeleriyle karşılaştık ve özellikle sınır kapısında uluslararası ortaklarımızla bu konuda çalışıyoruz. İş birliği yapma ve gerekli düzeyde bu yardımların gönderilmesi gerektiğini konuştuk. İsrail tarafıyla görüşmeler yaptık ve orada olan çalışmaların daha da basitleştirilmesini istedik. Bu şekilde Gazze'ye yardımların ulaştırılmasını temin edelim istedik. Ancak tabii ki şu anda orada alınan tedbirler neticesinde istediğimiz düzeyde yardımları gönderemiyoruz. Uluslararası ortaklarımızla bu konuları görüştük ve bu engellemeleri ele aldık"

İran-İsrail askerî gerilimi

İran-İsrail geriliminin bölgeye etkilerinin ne olacağı sorusu üzerine Şukri, "Şu anda tırmanıştan kaygı duyuyoruz. Başlangıçtan beri söylüyoruz, bu savaşın yayılma ihtimali var ve aynı zamanda bildiğiniz gibi Kızıldeniz'de deniz ulaşımını etkiledi. Dünyaya yansımaları var ve İran'la İsrail arasında askeri tırmanma arttı. Biz itidal tavsiyesinde bulunduk ve askeri çatışmanın daha fazla yayılmaması gerektiğini ilettik. Biz bütün araçlarla yayılmayı önlemeye çalışıyoruz. Bütün sorunların diyalogla çözülmesini istiyoruz. Daha fazla askeri çatışmanın olmamasını istiyoruz. Çünkü bütün dünya ülkelerini şu veya bu şekilde etkilemektedir. Görüşmemizde bütün bu gelişmeleri özellikle ele aldık. Bu konuda ortak çalışmayla ilgili hemfikiriz" yanıtını verdi. 

Şukri-Fidan ortak basın toplantısı (Fotoğraf: AA)

Dışişleri Bakanı Fidan da "İsrail'in Filistin'i işgal etmesi ve uluslararası toplumun buna destek vermesi, Orta Doğu'daki gerilimin nedenidir. Çatışmalar durmadığı ve iki devletli çözüm hayata geçirilmediği takdirde, bugünkü gerilimler ve yarın başka bir savaş türü olmaya devam edecek. Biz Türkiye olarak ve Mısır gibi diğer dost ülkelerle beraber baştan beri hep aynı şeyi söyledik. Eğer bu kriz hak ettiği şekilde çözülmezse, Filistinlilerin hak ettiği devlet, bağımsızlık ve egemenlik verilmezse bu türden krizler bölgemizde artarak devam edecektir. Diğer ülkeler, bunlar sadece Orta Doğu'da olacak ve bize bir etkisi olmayacak gibi bir lüks içine girmesinler. Filistin konusunda olan her şeyin küresel fay hatlarını tetikleme potansiyeli bulunmakta ve tetiklemekte" dedi. 

Bakan Fidan: Kamuoyunun gördüğü konular, görmediği konularla kıyaslandığında çok az

"Gazze'de ateşkes ilan edilirse Türkiye'nin oynayacağı rol nedir?" sorusu üzerine Bakan Fidan şu yanıtı verdi: 

"Cumhurbaşkanımızın iktidara geldiği günden beri kurduğu bütün hükümetler, politikalar bu sorunun hak ettiği biçimde çözülmesi üzerine odaklanmıştır. Devletimiz bu sorunla ilgili çalışmadan bir saniye bile vazgeçmemiştir. Bunu duygusallıktan uzak, rasyonel bir şekilde, Filistin meselesine sahiden katkıda bulunacak şekilde nasıl yapabiliriz, arayışı içinde olduk. Kamuoyunun gördüğü konular, görmediği konularla kıyaslandığında çok az. Çoğu kamuoyundan uzak olmak zorunda çünkü diğer devletlerin belli konulara girerken kamuoyuyla paylaşmama hassasiyeti olabiliyor. İşgalin sona ermesi, zulmün durması, ateşkesin sağlanması, insani yardımların başlaması gibi çok geniş alanda çalışıyoruz"