Dünya

Milyarlarcası öldü: Kar yengeçlerinin ortadan kaybolmasının arkasında ne var?

21 Ekim 2022 10:40

T24 Dış Haberler

Alaska açıklarında, Bering Denizi'nin doğusunda normal şartlarda birçok kar yengeci bulunur. Neredeyse donan okyanusun üzerinde yürüyen bu yengeçlerin bacakları, eyaletin 160 milyon dolarlık yengeç sektörünün kalbinde yer alır. 

Ancak bu sene ilk kez balıkçılık yönetimi, Alaska'da kar yengeci sezonunu sonlandırdı. Çünkü bu yengeç türünün nüfusunda 2018'den bu yana yüzde 80'lik azalma görüldü. Milyarlarca kay yengeci ortadan kayboldu.

Bu ciddi nüfus kaybının ekosistemde yaratacağı sorunlar henüz bilinmezken, balıkçılar da milyonlarca dolar kaybedecek. Alaska Avcılık Yönetimi, nüfus azalması nedeniyle kar yengeçlerinin avlanmasına kısıtlama getirme dışında seçenekleri olmadığını söyledi. 

Krizin kökeni

The Guardian'a konuşan biyolog Erin Fedewa, kar yengeci nüfusunun azalmasının çok da ani olmadığını belirtti. 

"Bu konuyu tam anlamıyla anlamak için 2018 yılına dönmeliyiz" diyen Fedewa, bu yılda olağan dışı sayıda artan kar yengeci nüfusunun aşırı sıcaklara ve düşük deniz suyu seviyesine denk geldiğini belirtti. Fedewa, aynı sene çok sayıda fok balığı ve deniz kuşunun da hayatını kaybettiğini belirtti. 

Fedewa, 2019'da da bölgede rekor sıcaklar yaşandığını ifade etti. 

Artan sıcaklarla buzullar erirken, özellikle yavru yengeçler için habitatı azalttığı düşünülüyor. Fedewa, 2021 yılı itibari ise sadece yavrularda değil, tüm kar yengeçlerinde nüfus azalımı görüldüğünü ifade etti.

Küçülen habitat

Bilim insanlarına göre Bering Denizi tabanında soğuk su alanının azalması kar yengeçlerine daha dar yaşam alanı bırakıyor. Bu da aç kalmalarına sebep oluyor. 

Yine bilim insanları kar yengeçlerinin habitatları küçüldüğü için avcı hayvanlardan saklanmalarının daha zor olduğunu düşünüyor. Bir başka teori ise kar yengeçlerinin artık birbiriyle daha yakın yaşamak zorunda kalmasının parazitlerin daha hızlı yayılmasına sebep olduğu. 

Balıkçılığın etkisi

Kar yengeçlerinin nüfusunun azalmasında balıkçılığın da rol oynamış olabileceği düşünülüyor. Bazı gruplar, özellikle trol ağı kullanımının yengeçlerin çok ciddi oranda avlanmasına sebep olduğunu düşünüyor.