Gündem

Milliyet yazarı Şendir: Bölgeye insansız hava aracı yollanması İran’ın talebi değil Türkiye’nin teklifiyle oldu

24 Mayıs 2024 11:11

Milliyet yazarı Özay Şendir,  İran, Cumhurbaşkanı Reisi’nin hayatını kaybettiği helikopterin enkazının Türkiye İHA'sı tarafından bulunduğuna dair tartışmalara ilişkin, " Öncelikle bölgeye insansız hava aracı yollanması İran’ın talebi değil Türkiye’nin teklifiyle oldu. Tahran’ın Ankara’dan yardım talebi gece görüşü olan helikopterle ilgiliydi." dedi.

İran'ın konu hakkında yaptığı 3 açıklamayı hatırlatan ve " İran’ın açıklamalarına güvenip, Türkiye’nin açıklamalarına güvenmeyen, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’e, görüntüleri açıklama çağrısı yapanların durduğu noktayı belirginleştirme ihtiyacı duymam." ifadelerini kullanan Şendir'in köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Açıklamalardan birinde Akıncı’nın tespit ettiği koordinatların enkazdan 10 kilometre uzakta olduğu iddia edildi.

Bir diğer açıklamada helikopter enkazından alınan telefon sinyalinin Akıncı’ya verildiği ve enkazın öyle bulunduğu iddiası dile getirildi.

Tahran’dan yapılan en son yapılan açıklamada da, Akıncı yetersiz kaldığı için Pasifik’ten kaydırılan bir İran İHA’sının enkazı bulduğu söylendi. (...)

İran’ın zayıf gözükmemek adına Türkiye’nin yardımını yok sayan tavrını ayıplasam da anlarım ama bir muhalefet milletvekili ve muhalif bir medya yöneticisinin, İran’ın açıklamalarını baz alarak kendi ülkelerini hedef almalarını anlamam ve “ayıp” yaptıklarını anlatmaya yetmez. (...)

Türkiye’den birilerinin çıkıp, İran’ın söylediklerine inanıp, Ankara’nın söylediklerini yok sayması bana garip geliyor. TBMM üyesi birisine yakışan şey, “Madem helikopter enkazını siz buldunuz, o zaman bulduğunuz görüntüleri açıklayın da inanalım” demesidir.

O noktadan uzaktayız zira Türkiye’de hükümete muhalif olmakla devlete muhalif olmak arasındaki farkı görmezden gelen bir siyaset yapma biçimi var ve bu son derece tehlikeli bir anlayış..."