Gündem

Milliyet yazarı muhalif bir milletvekilinin görüşlerini aktardı: Mansur Yavaş, Bahçeli'nin Öcalan çağrısından rahatsız olanların etkisini büyütebilir

24 Ekim 2024 11:39

T24 Haber Merkezi

Milliyet yazarı Didem Özel Tümer, Devlet Bahçeli'nin PKK lideri Abdullah Öcalan için yaptığı çağrıyla gündeme gelen umut hakkını köşesine taşıdı.  Bahçeli'nin Öcalan çağrısının ardından milletvekillerinin yorumlarını aktaran Tümer, " Kendisi de Kürt olan bir muhalefet milletvekili  buraya Mansur Yavaş şerhini düştü. 'Rahatsız kesimlerin temsilinde tek risk Mansur Yavaş olur. O, rahatsızların etkisini büyütme potansiyeline sahip' yorumunu yaptı." dedi.

TIKLAYIN-Bahçeli'den Öcalan çağrısı: TBMM'de konuşsun, terörün bittiğini, örgütün lağvedildiğini haykırsın!

"Öcalan 9 aylık yargılama sonucunda idama mahkum edildi ancak cezası Anayasa ve Türk Ceza Kanunu’nda yapılan değişiklikler uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapise çevrildi. Terörle Mücadele Kanunu’na (TMK) göre, bir hükümlü 36 yıl cezaevinde kalırsa şartlı salıverilebiliyordu. İdamın kaldırılmasından sonra yapılan infaz düzenlemesinde ise ağırlaştırılmış müebbet cezasına mahkûm olan terör suçlularının ve “devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine ve milli savunmaya karşı suçları” bir örgüt faaliyeti kapsamında işleyip ağırlaştırılmış müebbet cezasına mahkûm olanların şartlı salıverilmeden faydalanamayacağı öngörüldü"  diyen Tümer'in köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Hukukçular, Bahçeli’nin “Umut Hakkı’nın kullanımıyla” ilgili çağrısının ardından, Türkiye’nin AHİM’in ihlal kararını kabul etmesi halinde, infaz kanununda şartlı salıvermeye ilişkin istisna hükümlerinin yürürlükten kaldırılması gerekeceğini belirtiyor. MHP liderinin “vatan, millet, devlet, ortak gelecek ve tam bağımsızlık için bunu dahi sineye çekmeye hazırız” diye yeşil ışık yaktığı umut hakkı tanınmasında bir düzenlemenin olup olmayacağı, olacaksa nasıl formüle edileceği ve zamanlaması bundan sonraki gündem. Ona kadar ise Bahçeli’nin yaptığı çıkış sonrasında AK Partililer’den muhalefet milletvekillerine bazı kesişen yorumları aktarayım.

Bahçeli’nin “Ne Kandil, ne de Edirne; adres İmralı’dan DEM’e uzansın” ifadesi en dikkat çeken “şart” olarak değerlendirildi. Kandil ve Selahattin Demirtaş ile değil, Öcalan ve DEM ile muhataplıkta ısrar olduğunda birleşildi. Burada Öcalan’ın Kandil üzerindeki ağırlığının test edilmesi kadar, “Öcalan’ı överek açığa düşürmekte mahir Kandil’in deşifresinin amaçlanmış olabileceğini” belirtenler oldu.

Bir AK Parti milletvekili “Bahçeli, meselenin üzerindeki yorganı kaldırdı attı. Yorganın altındakilerinin (Kandil, Avrupa, ABD, İran, YPG, DEM, Öcalan, Demirtaş ve akla gelen diğerleri) bundan sonra yapacaklarını görünür kıldı.” dedi. MHP liderinin çağrısı ile barışa direnenlerin kimler olduğunu gösterdiğini, yanaşılmadığında zaten meşru olan terörle mücadelede “ultra meşruiyet” elde edilmiş olacağını söyledi.

MHP Genel Başkanı’nın üst üste yaptığı çıkışlarla AK Parti’nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önünü olabildiğince açtığını düşünenler sadece AK Partililer değil. Bunun bedeli olarak milliyetçi kanattan, özellikle İYİ Parti ve Zafer Partisi’nden yükselebilecek tepkiler için AK Partili bir vekil “Devlet Bey’in milliyetçiliğini kim sorgulayacak” diyerek, etkili olmayacaklarını söyledi. Kendisi de Kürt olan bir muhalefet milletvekili ise buraya Mansur Yavaş şerhini düştü. “Rahatsız kesimlerin temsilinde tek risk Mansur Yavaş olur. O, rahatsızların etkisini büyütme potansiyeline sahip” yorumunu yaptı."

Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN - Mehmet Y. Yılmaz: Savaş ağalarının Bahçeli’ye yanıtı

TIKLAYIN - Abdullah Öcalan'dan Bahçeli'nin çağrısına ilk yanıt: Koşullar oluşursa teorik ve pratik güce sahibim

TIKLAYIN - AKP'li Şamil Tayyar: "Öcalan çıkışı" devlet projesi değil, Devlet Bahçeli projesidir; MGK kararı yok, Erdoğan'ın haberi de yok

TIKLAYIN - Ertuğrul Özkök: Asıl merakım şu; güvenlik kamerası görüntülerini kim aldı, kim sızdırdı?

TIKLAYIN - Murat Karayılan, TUSAŞ saldırısı öncesi Bahçeli'nin çağrısını değerlendirmiş: Kürt tarafı buna "yok" demez ama yaş tahtaya da basmaz