Politika

Milli Savunma Bakanlığı: F-16 takviminin Haziran-Temmuz ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor

MSB kaynakları ayrıca, "Modernizasyon faaliyetlerinin ve tedarik edilecek uçakların üretim işlemlerinin ülkemizde gerçekleştirilmesi yönünde görüşmelerimiz devam etmektedir" dedi

15 Şubat 2024 12:29

T24 Haber Merkezi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, F16 tedarik ve modernizasyon kitlerinin teminine yönelik resmî Kongre bildiriminin yapılmasından sonra onay sürecinin 11 Şubat'ta tamamlandığını hatırlatarak "ABD yetkilileri ile birlikte projeye son halinin verilmesini müteakip 2024 Haziran-Temmuz aylarında takvimin yürürlüğe girmesi beklenmektedir" dedi. 

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk'ün, bakanlıktaki basın bilgilendirme toplantısını gerçekleştirdi. Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. 

MSB kaynakları: F-16 takviminin Haziran-Temmuz ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, F16 tedarik ve modernizasyon kitleri ile F35 programına yönelik sorular üzerine, 40 adet F16 Blok-70 tedariki ve 79 adet F16 uçağının Viper modernizasyonu ile muhtelif diğer malzemelerin teminine yönelik resmi kongre bildiriminin ABD yönetimince 26 Ocak'ta gerçekleştirildiğini, taleplere ilişkin kongre onay sürecinin ise 11 Şubat'ta tamamlandığını aktardı.

Şubat ayı sonuna kadar taslak teklif ve kabul mektuplarının iletilmesinin beklendiğini belirten kaynaklar, "Teklif ve kabul mektuplarının tarafımızdan incelenmesi ve ABD yetkilileri ile birlikte projeye son halinin verilmesini müteakip 2024 Haziran-Temmuz aylarında takvimin yürürlüğe girmesi beklenmektedir" ifadelerini kullandı.

MSB kaynakları ayrıca, "Modernizasyon faaliyetlerinin ve tedarik edilecek uçakların üretim işlemlerinin ülkemizde gerçekleştirilmesi yönünde görüşmelerimiz devam etmektedir" dedi. 

Milli Savunma Bakanlığı, "Temin ve modernize edilecek F16'ların kullanımına yönelik iddiaların aksine daha önce de vurguladığımız gibi herhangi bir şart söz konusu değildir. F35 konusunda ise her iki ülkenin de duruşunda herhangi bir değişiklik yoktur" vurgusunu yineledi. 

Bakan Güler'in Irak ziyareti

"Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in Irak ziyaretine ilişkin detay verebilir misiniz?" sorusu üzerine kaynaklar, Bakan Güler'in, 6-7 Şubat tarihlerinde Irak'ta çeşitli ikili görüşmeler yaptığını hatırlattı.

Yapılan görüşmelerde, ilişkilerin derinleştirilmesi ve üst düzey ziyaretlerin sıklaştırılması gibi konuların yer aldığını belirten kaynaklar, şunları kaydetti:

"Hudut güvenliğinin sağlanması ve istihbarat paylaşımı ile son dönemde bölgede yaşanan gelişmeler, terörle ortak mücadele, askeri işbirliği ve Iraklı Türkmenlerin bölgedeki hak ve menfaatleri konularına yönelik Merkezi Irak Yönetimi, IKBY ve Irak Türkmen Cephesi makamları ile çeşitli ikili görüşmeler yapılmıştır. Bir kez daha hatırlatmak gerekir ki bizim kimsenin toprağında gözümüz yoktur. Bizim tek derdimiz, Irak topraklarının teröristlerce ülkemize yönelik saldırılarda üs olarak kullanılmaması ve kullandırılmaması, ülkemizin, milletimizin ve sınırlarımızın güvenliğinin sağlanmasıdır. Terörle mücadelede ortak hareket edilmesidir."