Gündem

Milli mücadelede Atatürk'ün karargâh olarak kullandığı ev ağıl oldu

01 Haziran 2019 10:29

Atatürk’ün Sakarya Meydan Muharebesi’nde karargâh olarak kullandığı Polatlı’daki köy evinin, bakımsızlıktan içinde olduğu, karargâhın girişinin de ‘ağıl’ olarak kullanıldığı ortaya çıktı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Candan Karakuş, “Milli Mücadele’ye ev sahipliği yapmış ‘hafıza mekanlarına’ yönelik bu vurdumduymazlığı ve değerlerimizi yok etme anlayışını tarih önünde mahkûm edeceğiz” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Anka Enstitüsü, Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktalarından olan Sakarya Meydan Muharebesi’nin geçtiği Polatlı’da; Atatürk’ün bir dönem karargâh olarak kullandığı, Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak’ın ve Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü’nün de kaldığı karargahı yerinde inceledi. İnceleme ekibinin verdiği bilgilere göre, Karapınar köyündeki Memnan Ağa’nın iki katlı evinin bugün bakımsızlık içinde olduğu görülürken, evin bir bölümünün de uzun süredir “ağıl” olarak kullanıldığı ortaya çıktı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Kerpiç yapının bir bölümü ‘kiler’ yapılırken, ön tarafı ise tel örgülerle çevrilerek koyun barınağı haline getirilmiş” dendi. 

"Yapı acilen restore edilmeli"

Milli Mücadele’nin destansı öyküsüne tanık mekânları korunmanın gelecekle bağ kurmanın ‘adım taşı’ olduğunu belirten Şube Başkanı Karakuş, “Mustafa Kemal Paşa’nın 9 Eylül tarihinde saldırıyı yönetmek üzere buraya geldiği, pek çok kez yapıyı karargâh olarak kullandığı anlatılarda ifade edilmektedir. Bu yapının bugün bakımsızlığı, girişinin ağıl olarak kullanılması kabul edilemez. Yapı, epey bakımsız durumda, içerisinde yaşayanların bunu yapma olanakları yok.Yapı acilen kamulaştırılmalı, restore edilerek hak ettiği değeri kazanmalı” dedi.