Gündem

Milletvekilliği seçiminde kesin sonuçlar, cumhurbaşkanlığı 2. turundan sonra

28 Mayıs 2023 08:57

14 Mayıs’taki milletvekili genel seçimlerinin kesin sonucunun bugün yapılacak cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinin ardından ilan edilmesi bekleniyor. Olağanüstü itiraz sürecinin tamamlanmasından sonra Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kesin sonuçları ilan edeceği belirtiliyor.

Milletvekili seçimlerine ilişkin olağanüstü itirazlarla birlikte dört aşamalı bir itiraz süreci yürütülüyor. 14 Mayıs milletvekili seçimlerine ilişkin ilçe seçim kurulları, 16 Mayıs'a kadar itirazları topladı. Bu kez itirazları, 19 Mayıs'a kadar il seçim kurulları toplayarak, görüşüp karara bağladı. Daha sonra YSK, il seçim kurulları kararlarına karşı itirazları 24 Mayıs saat 17.00’ye kadar kabul etti.

İtiraz sürecinin dördüncü aşamasında da YSK var. Hürriyet’ten Oya Armutçu’nun haberine göre, önceki seçimlerde olduğu gibi ve 298. sayılı Yasa’nın 130. maddesinde belirtilen süreler uyarınca, 14 Mayıs milletvekili seçimleri için de olağanüstü itiraz süreç yürütülüyor. Bu süre, 21 Mayıs Pazar günü başladı ve 7 günlük bir süreç var. 28 Mayıs saat 17.00’ye kadar olağanüstü itirazlar YSK’ya yapılabilecek. İtiraz sürecinin sona ermesiyle birlikte YSK, yapılan tüm itirazları karara bağlamak için toplanacak. Böylece, milletvekili seçimlerinin kesin sonuçları, 28 Mayıs cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçiminin sonrasına kalacak.

28. dönem parlamentosu, YSK’nın kesin sonuçları ilan etmesinden sonraki 3. gün saat 14.00’te yemin için toplanacak. Sandık kurullarının kararları ile tutanaklarına karşı sırasıyla, ilçe, il ve YSK’ya itiraz hakkı bulunuyor.