Dünya

Miçotakis'ten istifa getiren dinleme skandalına ilişkin açıklama

PASOK lideri, parlamentoda bir soruşturma komisyonu kurulması çağrısında bulundu

08 Ağustos 2022 14:28

Yunanistan'da Ulusal İstihbarat Teşkilatı'nın, muhalefet lideriyle bir gazetecinin telefonunu yasadışı dinlediğinin ortaya çıkmasının ardından Başbakan Kiriyakos Miçotakis’ten açıklama geldi. "PASOK liderine bir özür borcum var" diyen Başbakan Miçotakis, "Bilseydim izin vermezdim" dedi.

NTV'nin aktardığı habere göre, Miçotakis, sosyalist parti liderinin dinlenmesinin yasal sınırlar içinde olabileceğini belirtse de bu durumun yanlış olduğunu kabul etti. Miçotakis, "Durumdan haberdar değildim, aksi takdirde buna izin vermezdim" dedi. 

Skandal, Cuma günü muhalefet partisi PASOK'un lideri Nikos Andrulakis'in açıklamasıyla ortaya çıktı. Andrulakis, "Geçen yıl Ulusal İstihbarat Teşkilatı tarafından konuşmalarımın dinlendiğini öğrendim" dedi. 

Andrulakis'in açıklaması sonrası istifalar peşpeşe geldi. Önce Başbakanlık Genel Sekreteri ve Miçotakis'in yeğeni Grigoris Dimitriyadis'in istifa ettiği haberi geldi. Bir saat geçmeden Ulusal Güvenlik Teşkilatı EYP'nin Başkanı Panayotis Kontoleon görevi bıraktı.

Yunanistan Başbakanı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada,  PASOK liderinin dinlendiğini bilmediğini, bilseydi asla izin vermeyeceğini söyledi ve "Andrulakis'e bu hata nedeniyle bir özür borcum var" dedi.

PASOK lideri, parlamentoda bir soruşturma komisyonu kurulması çağrısında bulundu. Hükümet, Andrulakis'in resmen başvurması halinde komisyon kurulmasını destekleyeceğini açıkladı.