Dünya Basınında Bugün

Miçotakis'in Türkiye ziyaretine tepkiler olumlu; ABD, "Gazze'de soykırım yok" diyor; Hamas'ın gizli polis gücü | Dünya Basınında Bugün

14 Mayıs 2024 10:11

T24 Dış Haberler

Britanya'da Hong Kong adına casusluk yapmakla suçlanan üç kişi tutuklandı. Aralarında bir sınır kuvvetleri görevlisi ve bir İçişleri Bakanlığı göçmenlik yetkilisi bulunuyor. Çin suçlamalara tepki gösterdi. Sunak, kendisini Soğuk Savaş'tan bu yana dünya için "en tehlikeli dönemde" Britanya'ya liderlik edebilecek tek kişi olarak çerçeveledi. İstihbarat yetkililerine ve NYT tarafından incelenen bir dizi iç belgeye göre, Hamas lideri Yahya Sinvar yıllarca Gazze'de sıradan Filistinlileri gözetleyen ve gençler, gazeteciler ve hükümeti sorgulayanlar hakkında dosyalar oluşturan gizli bir polis gücünü yönetti. Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD'nin Gazze'de yaşananların bir soykırım olduğuna inanmadığını söyledi. Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden eKathimerini, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Türkiye ziyareti için “Kilit politika alanlarında bilinen anlaşmazlıklara rağmen iletişim kanallarının açık tutulması gerektiği konusunda görüş birliğine varıldığını ortaya koydu" ifadelerini kullandı. Rusya'nın devlet mali izleme kuruluşu Rosfinmonitoring, gazeteci Nadezhda Kevorkova'yı "teröristler ve aşırılık yanlıları" listesine ekledi.

14 Mayıs 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Daily Telegraph | Çin, "Birleşik Krallık casuslarının" tutuklanmasına öfkeli

Britanya'da dün Hong Kong adına casusluk yapmakla suçlanan üç kişi tutuklandı. Aralarında bir sınır kuvvetleri görevlisi ve bir İçişleri Bakanlığı göçmenlik yetkilisi bulunuyor.

Çin suçlamalara tepki gösterdi ve Londra Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada "Birleşik Krallık'ın Hong Kong Özel İdari Bölge hükümetine yönelik haksız suçlamasını şiddetle kınıyoruz" denildi. 


The Independent | Sunak nükleer genel seçim düğmesine bastı

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, uzun bir genel seçim kampanyasının açılış salvosunda seçmenlere çağrı yaptı.

Sunak, kendisini Soğuk Savaş'tan bu yana dünya için "en tehlikeli dönemde" Britanya'ya liderlik edebilecek tek kişi olarak çerçeveledi.


The New York Times | Gizli dosyalar Hamas'ın halkını gözetlediğini gösteriyor

İstihbarat yetkililerine ve NYT tarafından incelenen bir dizi iç belgeye göre, Hamas lideri Yahya Sinvar yıllarca Gazze'de sıradan Filistinlileri gözetleyen ve gençler, gazeteciler ve hükümeti sorgulayanlar hakkında dosyalar oluşturan gizli bir polis gücünü yönetti.

Genel Güvenlik Servisi olarak bilinen birim, bazıları kendi komşularını polise ihbar eden Gazzeli muhbirlerden oluşan bir ağa dayanıyor. NYT, insanlar protestolara katıldıkları ya da Hamas'ı kamuoyu önünde eleştirdikleri için güvenlik dosyalarına girdiklerini yazdı. 


Al Arabiya | Beyaz Saray: Gazze'de yaşananlar soykırım değil

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD'nin Gazze'de yaşananların bir soykırım olduğuna inanmadığını söyledi.

Sullivan, "İsrail'in masum sivillerin korunması ve refahını sağlamak için daha fazlasını yapabileceğine ve yapması gerektiğine inanıyoruz. Gazze'de yaşananların bir soykırım olduğuna inanmıyoruz" dedi.


eKathimerini | Anlaşmazlıklara rağmen sular sakin

Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden eKathimerini, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Türkiye ziyaretini yazdı. Gazete, "Merakla beklenen görüşme, Ege'de suların durulmasının yanı sıra kilit politika alanlarında bilinen anlaşmazlıklara rağmen iletişim kanallarının açık tutulması gerektiği konusunda görüş birliğine varıldığını ortaya koydu" ifadelerini kullandı. 

Gazete, iki liderin Kariye Camii, Kıbrıs sorunu ve Hamas'ın karakteri konusunda açıkça anlaşmazlığa düştüklerini ancak olumlu bir hava olduğunu yazdı. 


The Moscow Times | Rusya, gazeteci Kevorkova'yı 'teröristler ve aşırılıkçılar' listesine ekledi

Rusya'nın devlet mali izleme kuruluşu Rosfinmonitoring, gazeteci Nadezhda Kevorkova'yı "teröristler ve aşırılık yanlıları" listesine ekledi.

65 yaşındaki Kevorkova, hem bağımsız hem de devlet destekli medya için Orta Doğu ve Rusya'nın Kuzey Kafkasya'sı hakkında yazan bir Rus savaş muhabiri, yazar ve film yapımcısı.

Moskova'da bir mahkeme, geçen hafta, Kevorkova'nın sosyal medya paylaşımlarında "Taliban'ın faaliyetlerini meşrulaştırıcı" işaretler bulunduğu iddiasıyla "terörizmi meşrulaştırmak" suçlamasıyla 6 Temmuz'a kadar tutuklu yargılanmasına karar verdi.