Gündem

MHP'li Harran Belediyesi, yasadaki açık hükme rağmen 82 milyonluk ihaleyi kapalı teklif usulünden yaptı

2019 yılında AKP’li Mehmet Ali Özyavuz, Harran Belediye Başkanı Mahmut Özyavuz’u parti merkezine yazdığı mektupla şikayet etmişti; belediyede usulsüzlük iddiaları o dönemde de gündeme gelmişti

27 Mayıs 2024 15:42

2019 yılında ittifakla birlikte AKP’den MHP’ye geçen ve usulsüzlük iddialarıyla gündeme gelen Şanlıurfa Harran Belediyesi, sosyal tesislerde kullanılmak üzere inşaat malzemesi alım işi için doğal afet, salgın veya savunma sanayii işleri gibi özel yapım gerektiren durumlarda kullanılabilen kapalı teklif usulü ihale yöntemini kullandı. Belediye, yasadaki açık hükme rağmen kapalı teklif usulü ile 82 Milyon 892 bin TL’lik ihale yaptı.  

Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde iki dönemdir MHP’li Mahmut Özyavuz tarafından yönetilen belediye, sosyal tesislerde kullanılmak üzere inşaat malzemesi alım işi için kapalı teklif usulü olan ve sadece acil durumlarda kullanılabilen 21/b’den 82 milyon 892 bin TL’lik ihale yaptı.  

AKP’lilerden parti merkezine şikayet  

2019 yılından beri belediyeyi yöneten MHP’li Mahmut Özyavuz hakkında daha önce de belediyede usulsüzlükler yaptığı iddia edilmişti. Belediyenin ittifakla birlikte AKP’den MHP’ye geçmesinin ardından AKP’li Mehmet Ali Özyavuz, parti genel merkezine yazdığı mektupla Harran Belediye Başkanı Mahmut Özyavuz’u şikayet etmişti.  

2019 yılında seçilmesinin ardından 120 işçiyi tazminatsız işten çıkardı  

Mehmet Ali Özyavuz’un parti merkezine yazdığı mektuba göre; Mahmut Özyavuz hakkındaki iddialar şöyle:  

“2019 seçimlerinde Harran’ı ittifaka teslim ettikten sonra MHP’li Milletvekili İbrahim Özyavuz, oğlu Mahmut Özyavuz’u belediye başkan adayı yapmış ve belediye başkanı seçilmişti. Seçimin ertesi günü belediye başkanı Harran Belediyesi’nde çalışan 120 kişiyi tazminatsız şekilde işten çıkarmıştı.  

Örgütlere yardım ettiği iddiası  

Özyavuz’un 2017’de kendi işlettiği bayiden IŞİD ve PKK adına büyük paralar karşılığı 5 bin civarında SİM kart temin edildiği kamuoyu tarafından da bilinmekte. Bu doğrultuda kendisi hakkında soruşturma başlatılınca bu bayilikleri başkaları üzerine devretmişti.” 

“AKP’den istifa et, işini çözeyim” 

Özyavuz’un AKP’li isimlerin belediyeden herhangi bir talebi bulunduğunda AKP’den istifa etme karşılığında işlerini çözeceğine dair tehdit ve beyanlarda bulunduğu da mektupta iddia edilmişti. Halil Boğa adlı vatandaşın, Harran Belediyesi’nden iş yeri ruhsatı talebine “AKP’den istifa edersen ruhsat veririm” cevabı aldığı da söz konusu iddialar arasında yer almıştı.  

21/b ve 21/f nedir? 

Kamu İhale Kanunu’nun 21. maddesinin b bendinde pazarlık usulü ihalenin yapılması için şu şartlar yer alıyor: 

  • - Savunma ve güvenlik ile ilgili kamuoyuna duyurulmaması gereken özel durumlar, 
    - Seri üretimde konu olmayan malzeme kullanılmasını gerektiren durumlar, 
    - İhale konusunun özgün nitelikli ve karmaşık olması durumlarında, 
    - Yaklaşık maliyeti belli bir tutarın üzerinde olan mal ve malzeme alımlarında, (Bu tutar her yıl şubat ayında Kamu İhale Kurumu tarafından tespit edilir) 
    - Doğal afet, salgın hastalık, can ve mal kaybı gibi aciliyet içeren durumlarda, 
    21’inci maddenin f bendinde ise “Son Fiyat Tekliflerini Vermeye Davet Tebligatının” yeniden alınması durumunda verilen teklif geri çekilerek yeni bir teklif verilebiliyor. 21/f, idarelerin yaklaşık maliyeti 728.072,00 TL’ye kadar olan mamul, mal, malzeme veya hizmet alımları için kullanılıyor. Artı olarak; yine f bendinde, sadece mal alımı yapılabiliyor ve alınan mal sözleşme yapma süresinden önce teslim edilirse sözleşme yapılmıyor. 
  • Son 20 yılda kanunda 180’in üzerinde değişiklik yapıldı 
  • Kamu İhaleleri Kanunu, kamuda mal/hizmet alımlarında şeffaflığı artırmak için 2003 yılında yürürlüğe girdi fakat yürürlüğe girdiği 2003’ten bugüne 180’den fazla kez değiştirildi.