Politika

MHP Grup Başkanvekili Akçay: Eski sisteme dönüş özlemi taşımak siyasal gericiliktir

"'Tarafsız cumhurbaşkanı, partisiz cumhurbaşkanı' gibi söylemler gerçekçi değil"

09 Temmuz 2019 18:14

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden vazgeçilmesi çağrılarını eleştirdi. Akçay, "Her ne ad altında olursa olsun eski sisteme dönüş özlemi taşımak siyasal gericiliktir" dedi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin 1. yılı' konusunda gündem dışı konuşma yaptı. Akçay, 9 Temmuz 2018'de fiilen yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne, neden ve nasıl geçildiğine ilişkin görüşlerini dile getirdi.

'Eski sistemle daha fazla mesafe alınamayacağının 15 Temmuz darbe girişimiyle iyice belli olduğunu' söyleyen Akçay, 'Türk milletinin, 16 Nisan halk oylamasıyla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne "evet" dediğini, 24 Haziran 2018 genel seçimleriyle de bu kararın teyit ve tescil edildiğini' belirtti.

"'Tarafsız cumhurbaşkanı, partisiz cumhurbaşkanı' gibi söylemler gerçekçi değil"

Yapılması gerekenin, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin bütün kurum ve kurallarıyla yerleşip işletilmesine çalışmak olduğuna işaret eden Akçay, şöyle konuştu:

"Her ne ad altında olursa olsun eski sisteme dönüş özlemi taşımak siyasal gericiliktir. 'Tarafsız cumhurbaşkanı, partisiz cumhurbaşkanı' gibi söylemler yeni sistem bakımından gerçekçi olmayıp, cumhurbaşkanlığı makamını bir vesayet makamı olarak görmekten başka anlamı olmayan düşüncelerdir. Yeni sistem üzerinden öylesine garip eleştiriler ve özlemler dile getiriliyor ki bu eleştirileri ciddiye alırsak, bunların adeta siyasetsiz siyaset, iktidarsız iktidar istediklerini görüyoruz."

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin 1 yıllık karnesine bakıldığında, 'sistemle yönetimde istikrarın, temsilde adaletin sağlandığını' söyleyen Akçay, "Hem kuvvetler ayrılığı daha belirgin hale gelmiş hem de her kuvvet kendi içinde güçlenmiştir ancak kuvvetler ayrılığının daha belirgin hale gelmiş olması; iki erkin arasına kale duvarları örülmesi anlamına da gelmemektedir. Yürütme ile yasama ilişkilerini kurumsallaştırıp formel hale getiren düzenlemeler zaman içinde elbette yapılacaktır" dedi.