Spor

“MHK Başkanı Lale Orta, Donk-Zaniolo pozisyonu için beIN Trio yorumcularına baskı yaptı” iddiası!

17 Mart 2023 15:08

T24 Spor

Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Lale Orta'nın, Galatasaray-Kasımpaşa maçındaki bir pozisyonla ilgili daha önce çalıştığı beIN Trio programındaki yorumculara müdahale etmeye kalktığı, yapılan yorumun bir sonraki programda düzeltilmesini istediği, düzeltilmediği takdirde, "Yoksa kanala gelerek 'Kuralına Göre' programında bizzat ben açıklama yapacağım" dediği iddia edildi.

Orta'nın, daha önce kendisinin de yorumcu olarak çalıştığı beIN Trio programına müdahale etmeye kalktığı öne sürüldü. İddiaya göre Orta, Galatasaray-Kasımpaşa maçında Donk ile Zaniolo'nun arasında yaşanan bir pozisyonla ilgili kanalı arayarak yöneticileri uyardı. Öte yandan Orta, VAR odasından aldığı görüntüyü yayıncı özetine koydurdu.

Spor Gecesi Digital YouTube kanalının sahibi gazeteci Haluk Yürekli ve Gökhan Dinç, önceki gün yayınlanan programlarında Orta'nın yayıncı kuruluşa müdahale ettiği iddiasını gündeme getirdi.

Yürekli, MHK Başkanı Orta’nın, önceki iş arkadaşlarının halihazırda yorumculuğa devam ettiği beIN Trio programına müdahale etmeye kalkıştığını söyledi.

İddiaya göre, Süper Lig’de geçen hafta oynanan Galatasaray-Kasımpaşa maçı sonrası yayınlanan Trio'da yapılan bir yoruma sert tepki gösteren Orta, kanalın bir yetkilisini aradı. Yapılan yorumun yanlış olduğunu savunan Orta, ertesi günkü programda düzeltme yapılmasını istedi.

Orta, "Yoksa kanala gelerek 'Kuralına Göre' programında bizzat ben açıklama yapacağım" dedi. 

"Görüntüye ulaştım"

Gazeteci Burhancan Terzi ise Orta'nın müdahale etmeye çalıştığını teyit ettirdiğini belirterek, Orta'nın özete ekletmek istediği görüntüye ulaştığını söyledi.

Terzi, "MHK Başkanı Lale Orta'nın, VAR Odası'na ve Yayıncı kuruluşa Donk-Zaniolo pozisyonuyla ilgili müdahale ettiğini TEYİT ettim. Lale Orta'nın dışarı sızdırılan ve özete eklettiği görüntü de elimde mevcut. Bir vatandaş olarak Sayın Orta'nın istifa etmesi gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

beIN Trio yorumcuları, Donk-Zaniolo pozisyonu için ne demişti?

"Ryan Donk topsuz alanda Nicolo Zaniolo'ya bir müdahalede bulunuyor mu?"

Deniz Çoban: Bu kadar çok özel uyarı asla kabul edilemez. Kırmızılı oyuncunun topun olmadığı bölgede, top için mücadele etmezken, direkt rakibini alarak yaptığı bir hamle var. Donk rakibini takip ediyor, hedef gözetiyor. Kramponu hazırlıyor, direkt hedefinde rakibi var. Rakibinin tendonuna doğru kramponuyla basıyor. Benim açımdan tartışmasız bir kırmızı kart. VAR'ın çok karışabileceğini düşünmüyorum.

Bülent Yıldırım: Konyaspor-Fenerbahçe maçını bir hatırlatayım size. Enner Valencia benzeri bir hamlede kırmızı kart gördü. Burada başlayan diyalog... İki oyuncu var bir fiziki itişme. Birbirlerini itiyorlar, sözlü bir dalaşma söz konusu. Ryan Donk ayağını savuruyor. Nicolo Zaniolo kaçıyor oradan. Sürtüşme iki oyuncunun yer alma mücadelesinden başlıyor. Başlangıcında herhangi bir tekme, tokat yok. Tendona inen bir hamle görüyoruz. Acımasızca geldi, bütün bedeniyle aşağı doğru indi. VAR hakemisiniz bu görüntüler dahilinde net bir kanıt sunabiliyor musunuz? Hayır. Kör noktada bu hareketi yapıyor.

Seçim Demirel: Siyahlı oyuncu, kırmızılı oyuncuyu itiyor. Diğeri vurmaya çalışıyor. Planlı, arkadan, topsuz alanda, topla oynama niyeti olmadan ve rakibinin sağlığını tehlikeye sokacak şekilde şiddetli bir basma var. Kırmızı kart olması gerektiğini düşünüyorum. Tekmede başarısız oluyor ve bunu tamamlamak için aksiyonunu devam ettiriyor. Kanıt sunacak açı olmadığı için VAR müdahale edemez.