Ekonomi

"Mevduat faizi yüzde 70-80'e gelmeden KKM çözülmez"

Öztürk, "İnsanların TL mevduata geçeceği faiz oranı, ekonomiyi durdurma noktasına getirebilir" açıklamasını yaptı

23 Ağustos 2023 11:31

Tacirler Yatırım Araştırma Direktörü Kadirhan Öztürk, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sahiplerini TL mevduata çevirecek faiz oranlarının çok yükseldiğini belirterek, “Mevduat faizi yüzde 70-80’e gelmeden KKM çözülmez. Zaten şu anda ekonomi yönetiminin uğraştığı en büyük sorun bu. İnsanların TL mevduata geçeceği faiz oranı ekonomiyi durdurma noktasına getirebilir” dedi.

Öztürk, Ekonomim'den Burcu Göksüzoğlu'na değerlendirmelerde bulundu. Merkez Bankası'nın KKM kararını, "KKM'nin ömrünün neredeyse bitiyor olduğunu ispatlayan bir adım" olarak nitelendiren Öztürk, sermaye piyasalarını ilgilendiren konunun KKM'nin yükünü kimin üstleneceği olduğunu belirtti.

"Yüzde 50 mevduat faizinin dahi KKM'yi ya da doları bozduracak güçte olduğunu düşünmüyorum"

KKM hesaplarının çözülmesi için yüksek mevduat faizlerine ihtiyaç olduğunu belirten Öztürk, şunları ifade etti:

"Mudiler gerçekleşen enflasyona değil, gelecekte gerçekleşmesi beklenen enflasyona bakar. Şu anda maalesef enflasyon görünümünde yön tekrar yukarı döndü. Kur da 27.20'lere kadar geldi. Enflasyonda bir etki yaratacak bunlar ister istemez. Ben yüzde 50 mevduat faizinin dahi KKM'yi ya da doları bozduracak güçte olduğunu düşünmüyorum. Seçim sonrası mevduat faizleri kısa bir dönem yüzde 45-46'lara çıkmıştı. KKM’de bir çözülme olmamıştı.

"İnsanların TL mevduata geçeceği faiz oranı, ekonomiyi durdurma noktasına getirebilir"

Bir de yılların birikmişi var. Birçok yatırımcının parası TL'de eridi, canı yandı. O yüzden şu anda dolar mevduat sahiplerini ya da KKM sahiplerini TL mevduata çevirecek faiz oranları çok yükseldi. Görüşüm mevduat faizi yüzde 70-80’e gelmeden KKM çözülmez. Zaten şu anda ekonomi yönetiminin uğraştığı en büyük sorun bu. İnsanların TL mevduata geçeceği faiz oranı ekonomiyi durdurma noktasına getirebilir."

Merkez Bankası verilerine göre, geçen hafta 1-3 ay vadeli TL mevduatlarda ortalama faiz, yüzde 29 seviyesindeydi.

"6-7 yıl sonra şu anda halka arz edilen şirketlerden kaçı borsada iyi işlem hacimleriyle trade olabilecek?"

Halka arz konusuna da değinen Öztürk, "Halka arzlarla ilgili çok fazla olumlu değilim. Sebebi de şu; büyük şirketleri göremiyoruz. 100'ün üzerinde halka arz gerçekleşti son yıllarda. Türkiye'nin en büyük şirketlerini geçelim birçoğu İSO 500’e bile giremiyor. Ama burada bir win-win durumu var. Yatırımcı da giriyor. 500- 1000 lira yatırıyor, kısa süre sonra 2000 lira oluyor. Hayat şartları çok zor. Türkiye'de mutfak maliyetleri arttı.

Birçok yatırımcı bu ay mutfağı halka arzlardan çıkarsam yeter gözüyle bakıyor. Haklılar mı? Haklılar. Durum böyle olunca Türkiye'de şu anda halka arz ekosistemi oluştu. Bu devam eder ama dikkat edilmesi gereken nokta halka arzlarda belli bir noktadan sonra vedalaşmayı bilmek lazım. 6-7 yıl sonra şu anda halka arz edilen şirketlerden kaçı gerçek manada Borsa İstanbul'da iyi işlem hacimleriyle trade olabilecek?" diye konuştu.