Gündem

Metin Gürcan İdlib'de son durumu aktardı: Morek üssü kuşatılmış görünüyor, çatışmalar 8 nolu üssümüze kayıyor

Suriye ordusu dün Han Şeyhun şehrine girdi

23 Ağustos 2019 11:20

Askeri strateji analisti Metin Gürcan, Suriye ordusunun İdlib'in güneyinde yer alan Han Şeyhun kasabasını ele geçirmesi ve cihatçı grupların bölgeden çekilmesine ilişkin gelişmeleri paylaştı. Suriye ordusunun bölgeyi ele geçirmesiyle TSK'nın 9 No'lu gözlem noktası olan Morek üssünün kuşatılmış durumda olduğunu aktaran Gürcan, çatışmaların 8 No'lu gözlem noktasına doğru kaydığını bildirdi.

Twitter'dan Suriye'de son durumu paylaşan Gürcan şu ifadeleri kullandı: "Üssümüz kuşatılmış görünüyor, konvoyumuz hala bölgede. Esad güçleri Üssün kuzey batısından Morek'e doğru ilerlemeye çalışıyor. Çatışmalar 8 No'lu üssümüze doğru kayıyor."

Gürcan aynı zamanda bölgedeki durumu gösteren bir harita paylaştı: 

Metin Gürcan, Al Monitor'deki 22 Ağustos tarihli "Türkiye Rusya'nın İdlib saldırısını neden önlemediğini sorguluyor" başlıklı yazısında da Suriye ordusunun TSK konvoyuna yaptığı hava saldırısını değerlendirdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un saldırının ardından "Heyet Tahrir el Şam militanları tarafından yapılan saldırılar engellenecek, Türkiye bu konuda bilgilendirilmişti" dediğini hatırlatan Gürcan, Lavrov'un sözlerinin Han Şeyhun kasabasını kontrol eden Heyet Tahrir el Şam grubunun Moskova için bir hedef olduğunu gösterdiğini söyledi.

Gürcan, aynı zamanda Twitter hesabından Suriye ordusundan bir askerin Türkiye'nin Morek üssü önünde çektiği bir selfie'yi paylaştı.

"Rusya, Türkiye'yi ABD'nin bölgedeki planlarından uzak tutmak istiyor"

Gürcan, Al Monitor'un kaynaklarına göre Moskova'nın Ankara'dan Morek, Sırman ve Tel Tukan gözlem noktalarını boşaltmayı, askerlerin ve müttefiklerinin üslerini taşımasını teklif ettiğini aktardı. Gürcan, bunun anlamının 'Türkiye'nin İdlib'in güneyinden tamamen çekilmesi' olduğunu söyledi. 

Türkiye ve ABD'nin Fırat'ın doğusunda işbirliği için attığı adımların Rusya tarafından Suriye'de rejimin egemenlik kurmasına tehdit görüldüğünü aktaran Gürcan, Moskova'nın Türkiye'yi bölgedeki ABD planlarından uzak tutmak istediğini yazdı. 

Gürcan, Suriye ordusunun Han Şeyhun'u almasının ardından hedefinde M4 ve M5 yollarını yeniden açmak olduğu sürece Türkiye'nin bölgedeki 6 gözlem noktasının da Morek üssüyle aynı kaderi paylaşabileceğini söyledi.