Dünya

Meta, Çin'in ABD'deki 5 farklı sosyal medya ağını çökerttiğini açıkladı; Çin'in Washington Büyükelçiliği tepki gösterdi

Bu yılın başlarında yayınlanan bir başka Meta raporunda, neredeyse tüm büyük sosyal medya platformları da dahil olmak üzere 50'den fazla web sitesine yayılan bir kampanya tespit edilmişti

01 Aralık 2023 11:50

T24 Dış Haberler

Meta şirketi, Facebook, Instagram ve Threads'teki gerçek olmayan hesap davranışlarına ilişkin üç aylık rapor yayımladı. Meta, bu yıl yabancı kitleleri hedef alan beş farklı Çin ağını çökerttiğini ve ABD'deki ağların kamuoyunu etkilemeye çalıştığını iddia etti. 

Şirket raporunda, "Karşılaştırma yapmak gerekirse, 2017 ile Kasım 2020 arasında Çin'den iki ağı çökerttik ve her ikisi de ağırlıklı olarak Asya-Pasifik bölgesine odaklandı. Bu, 2020 seçim döngüsüyle karşılaştırıldığında tehdit ortamındaki en önemli değişikliği temsil ediyor" denildi. 

Meta yakın zamanda bu koordineli "gerçek dışı davranış ağlarından" ikisini çökerttiğini açıkladı. Rapora göre bunlardan biri yaklaşık 5 bin sahte hesap içeriyordu ve genellikle ABD siyaseti veya ABD-Çin ilişkileri hakkında paylaşımlarda bulunuyordu. 

Bu yılın başlarında yayınlanan bir başka Meta raporunda, neredeyse tüm büyük sosyal medya platformları da dahil olmak üzere 50'den fazla web sitesine yayılan bir kampanya tespit edilmişti.

Meta, Çin ağlarının 2024 seçimleri öncesinde bazı ağlara sahip olma girişimini gösterdiğini söyledi. 

"Çin'deki teknoloji firmaları ve Çin kolluk kuvvetleri sorumlu"

Meta'nın küresel tehdit istihbaratı lideri Ben Nimmo, raporun önizlemesini yaptığı bir görüşmede, Çin'in sahte etki hesapları ağları oluşturma girişimlerinin, bu ülkede benzer taktikler deneyen birden fazla grubun kanıtı olduğunu söyledi. "Son bir buçuk yıl içinde çökerttiğimiz ve ifşa ettiğimiz Çin kaynaklı etki operasyonlarına bakarsanız, bunların birden fazla farklı aktörden geldiğini görürsünüz" diyen Nimmo, bazı kampanyaların Çin'deki teknoloji firmalarına, bir tanesinin de Çin kolluk kuvvetlerine ait olduğunu aktardı. 

Çin'in Washington Büyükelçiliği'nden açıklama

Çin'in Washington Büyükelçiliği sözcüsü Liu Pengyu ise böyle bir kampanyadan haberdar olmadığını söyledi. Pengyu, e-postayla yaptığı açıklamada, "Bazı kişi ve kurumlar sosyal medya platformlarında Çin'e karşı birbiri ardına 'söylenti kampanyası' başlattılar ve Çin hakkında muazzam miktarda dezenformasyon yaydılar" dedi.