Ekonomi

Merkez Bankası’nın son swap hamlesi ne anlama geliyor?

Hafta başında yüzde 10'dan 20'ye çıkarılan döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırı yüzde 30'a yükseltildi

28 Mart 2019 11:26

T24

Dolar/TL’nin cuma günkü sert yükselişinin ardından Türkiye, yeni haftaya ‘swap faizi’ kavramıyla uyanmıştı. Geçen hafta yüzde 22 düzeyinde olan Londra'daki swap piyasasında Türk Lirası'nın gecelik faizi, salı günü yüzde 350 seviyesine çıkmış, çarşamba günü ise yüzde 1000’in üzerini görmüştü.

Hafta başında döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırı yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkaran çıkaran Merkez Bankası, bugün yaptığı duyuruyla da bu oranın yüzde 30’a çekildiğini belirtti.

TIKLAYIN - Soğandan swapa; son günlerde Türkiye ekonomisinde neler oluyor?

Bankalara iletilen yazıda limit kullanımlarının döviz ve efektif piyasaları işlem limitlerinden düşülmeden bağımsız olarak uygulanacağı da kaydedildi.

TIKLAYIN - Merkez Bankası'ndan yeni swap hamlesi

Peki ya Merkez Bankası’nın bu yeni kararı ne anlama geliyor?

İlgili piyasada kullanımın artması TCMB rezervlerine de kullanıma paralel artış olarak yansıyor. MB, bu işlemle spotta döviz alınması, vadede döviz satılmasını amaçlıyor. Atılan adımın, Londra swap piyasasını etkileyecek bir hareket olmadığı kaydediliyor.

BloombergHT’deki habere göre TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte söz konusu adımı bankacılık sisteminin TL likiditesini artırıcı bir hareket olarak nitelendirdi ve şunları söyledi:

“Bankalar merkezde FX park edip lira alıyorlar ve TCMB bu sabah her bankanın line’ı ne kadarsa bunu %10 oranında artırdı. Dolarizasyonun devam ettiği mevduat hesaplarında, TCMB bu aksiyonla brüt FX rezervlerini artırmayı ve bankaların lira likidite yaratma kabiliyetini artırmayı amaçlamaktadır." 

TIKLAYIN - Swap nedir, faizi neden artıyor?

"TL’yle zombi şirketleri yüzdüren bankalar Londra kuruyunca TL’ye sıkıştı; eldeki doları bu kez MB’yla takas etmeye başladı"

Ekonomist Vedat Özdan ise Twitter hesabında yaptığı yorumda Ökte’nin aksine bu adımın Londra’daki durumla alakalı olduğunu kaydetti. Özdan, şu değerlendirmede bulundu:

“Londra’dan dolar karşılığı aldığı TL’yle zombi şirketleri yüzdüren bankalar Londra kuruyunca TL’ye sıkıştı; eldeki doları bu kez MB’yla takas etmeye başladı. Swap limiti bu nedenle %30’a çıktı. Sonuç: Londra’nın yerini ‘Ankara Kriterleri’ alıyor; MB hanehalkına DTH açmış gibi oluyor!”

Durmuş Yılmaz: Merkez Bankası piyasasının TL likidite ihtiyacını gideriyor, dolayısıyla swap piyasasındaki sıkışıklığı da hafifletiyor

Eski Merkez Bankası Başkanı ve İyi Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz da T24’e yaptığı yorumda, “Burada bir genişleme var. Merkez Bankası piyasaya birazcık daha döviz veriyor. Piyasadan Türk Lirası alacak, karşılığında döviz verecek” dedi. Yılmaz, "Merkez Bankası swap işlemiyle spotta döviz alıyor. Döviz rezervlerini güçlendiriyor. Piyasanın TL likidite ihtiyacını gideriyor, dolayısıyla swap piyasasındaki TL sıkışıklığını da hafifletiyor" diye ekledi. 

Cuma günü dolar/TL kuru 5.80’in üzerine kadar çıktı ve Türk Lirası, dolar karşısında haftanın son iş gününde yüzde 6’ya yakın değer kaybederek ağustostan bu yanaki en yüksek seviyeye yükseldi.

TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesi, Londra swap piyasasında Türk Lirası gecelik faizinin yükselmesine sebep oldu. Geçen hafta yüzde 22 düzeyinde olan gecelik swap faizi, salı günü yüzde 350 seviyesine yükselirken çarşamba günü ise yüzde 1000’in üzerini görmesinin ardından yüzde 650’ye geriledi.

Atılan adımlar sonrasında dolar/TL haftaya aşağı yönlü hareketle başladı. Haftanın ilk gününde en yüksek 5.6850 seviyesini gören dolar/TL, çarşamba günü 5.30’un altına kadar gerilese de geceyarısında 5.4206’ydı. Perşembe gününe yukarı yönlü hareketle başlayan dolar/TL, 5.60’ın üzerini gördü.