Ekonomi

Merkez Bankası'ndan yeni karar: KKM'de asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı

Böylece bankaların politika faizinin altında faiz önerebilmesinin yolu açıldı

25 Eylül 2023 10:05

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı.

Uygulama talimatında yapılan değişiklikle TL dönüşümlü kur korumalı hesaplarda asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı. Böylece bankaların TL dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilmesinin önü açıldı.

Detaylar

Yapılan değişiklikle standart TL mevduat desteklenirken, KKM'ye verilen faiz cazip olmayacak.

Merkez Bankası'nın politika faizinden düşük oranlar uygulanan KKM hesaplarında kur farkının banka tarafından ödenecek faiz veya kâr payından yüksek ancak politika faizi ile hesaplanan tutardan düşük olması durumunda aradaki farkın tamamı banka tarafından karşılanacak.

Kur farkının politika faizi ile hesaplanan tutardan yüksek olması durumunda ise söz konusu destek tutarının, politika faizi ile hesaplanan tutara kadar olan kısmı banka tarafından ödenirken üzerindeki kısmı Merkez Bankası tarafından ödenecek.

KKM'den çıkış adımları

Merkez Bankası, 21 Ağustos'ta bankaların menkul kıymet tesisi uygulamasında yapılan değişiklik ile, vadesi gelen kur korumalı mevduat hesaplarını standart TL mevduata dönüştürme hedefi getirmişti. Karar, birçokları tarafından "KKM'den çıkışın ilk adımı" olarak değerlendirilmişti.

TCMB, 14 Eylül'de ise KKM'nin cazibesini azaltmayı hedefleyen ikinci kararında KKM'nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranını 10 puan artırılarak yüzde 25’e yükseltmişti.

KKM hesapları 101 milyar lira geriledi

Ayrıca eylülde ise TL'ye geçişlerin hızlandığını gösteren veriler doğrultusunda gerçek kişiler için aylık yüzde 2 olarak belirlenen TL payı artış hedefi, yüzde 2,5'e yükseltilmişti. Ayrıca, TL'ye geçiş ve yenileme ile TL payı hesaplamalarında revizyona gidilmişti.

Alınan kararların ardından KKM hesapları 4 haftada 101 milyar lira gerileyerek 3,3 trilyon lira seviyesine çekilmişti.