Ekonomi

Merkez Bankası: Hanehalkı varlıklarında liralaşma güçlenecek

TCMB Başkanı Kavcıoğlu, raporda, "Sermaye piyasalarına katılım yaygınlaşırken, finansal sistemde bankacılık sektörünün yükü hafiflemekte" dedi

25 Kasım 2022 11:14

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ikinci finansal istikrar raporunda, hanehalkı varlıklarında liralaşmanın kuvvetlenmesinin öngörüldüğü belirtildi. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Sermaye piyasalarına katılım yaygınlaşırken, finansal sistemde bankacılık sektörünün yükü hafiflemekte" dedi.

Merkez Bankası, yılın ikinci Finansal İstikrar Raporu'nu açıkladı. Raporda, "Bankacılık sektörünün karlılık performansı hakkında yapılan değerlendirmede, “Bankacılık başta olmak üzere finansal kesimin aktif kalitesi tarihsel olarak en iyi seviyesinde. Bankacılık sektörünün sektör geneline yaygın güçlü kârlılık performansı sermaye yeterliliğini desteklemektedir” açıklaması yapıldı.

Finansal İstikrar Raporu'nda, hanehalkı borçluluğu hakkında yapılan değerlendirmede, “Türkiye’de emsal ülkelere göre oldukça düşük olan hanehalkı borçluluğu, son 10 çeyrek boyunca kesintisiz azalmaya devam etmektedir. Son dönemde almış olduğumuz tedbirler firma ve hane halkı bilanço dengelerini güçlendirdi. Hanehalkı varlıklarında liralaşmanın kuvvetlenmesi öngörülmektedir” ifadelerine yer verildi.

"Büyümede ivme kaybı"

Yılın ikinci raporunda gelişmiş ülkelerde resesyon beklentilerinin artması nedeniyle küresel iktisadi faaliyetin yavaşladığı notu düşüldü. Sermaye piyasalarına katılım yaygınlaşırken, finansal sistemde bankacılık sektörünün yükünün hafiflediği belirtilen raporda, “Reel sektörün finansal varlıkları, yükümlülüklerine göre daha güçlü artışını sürdürmekte; likidite, kârlılık ve borç ödeme göstergeleri olumlu seyretmektedir” denildi.

Büyüme beklentilerine ilişkin "Yurt içi iktisadi faaliyetteki güçlü seyir 2022 yılının ilk yarısında devam ederken, öncü göstergeler yılın üçüncü çeyreğinde bir miktar ivme kaybına işaret etmektedir. Yılın ilk yarısında, büyümenin temel belirleyicisi özel tüketim öncülüğünde nihai yurt içi talep olmuş, makine-teçhizat kaynaklı yatırımlar ve net ihracat gibi sürdürülebilir bileşenlerin büyümeye katkısı devam etmiştir" ifadeleri kullanıldı.

"Makroihtiyati tedbirler yapısal cari açığın azalmasına katkı vermektedir"

Raporda, 'makroihtiyati' tedbirler ile ilgili şunlar belirtildi:

"TL firma kredileri toplam kredilerde sürükleyici olurken, 2022 yılı Nisan ayı ve sonrasında alınan makroihtiyati tedbirler kredi büyümesindeki ivmelenmeyi sınırlandırmıştır. Firmaların yükselen emtia fiyatlarıyla artan işletme sermayesi ve stok finansman ihtiyacı TL firma kredisi talebinin güçlü kalmasına neden olurken, makroihtiyati politikaların katkısıyla KOBİ, ihracat ve yatırım kredilerinin büyümesi ve kredilerdeki payı olumlu yönde ayrışmaktadır. Bu gelişme büyüme kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payının artmasına, istihdamın güçlenmesine ve yapısal cari açığın azaltılmasına katkı vermektedir. Kredilerin yatırım, ihracat ve potansiyel büyümeyi destekleyecek şekilde iktisadi faaliyetle buluşması büyük önem arz etmekte olup, alınan tedbirlerin etkileri yakından takip edilmektedir."

Bankaların faiz riski sınırlı düzeyde olduğu belirtilen raporda, bilanço yapılarının faiz şoklarını yönetebilecek yüksek kapasiteye sahip olduğu kaydedildi.

Şahap Kavcıoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Son dönemde almış olduğumuz tedbirler firma ve hanehalkı bilanço dengelerini güçlendirirken, Türk lirası cinsinden varlık ve fonlama talebini artırmıştır. Sermaye piyasalarına katılım yaygınlaşırken, finansal sistemde bankacılık sektörünün yükü hafiflemekte ve finansal derinleşme sayesinde sermaye araçlarının tabana yayılması desteklenmektedir. Güçlenen hanehalkı ve reel sektör bilançolarının da desteği sayesinde, bankacılık başta olmak üzere finansal kesimin aktif kalitesi de tarihsel olarak en iyi seviyesindedir."