Ekonomi

Merkez Bankası'nın Bankalararası Kart Merkezi’ne ortaklık gerekçesi: “Sistemik önem”

02 Mayıs 2020 15:35

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Emrah Şener, Bankalararası Kart Merkezi’nde (BKM) hakim ortak olmalarının sebeplerini açıkladı. Dünya’nın haberine göre Emrah Şener, “Kasım 2019'da 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun'da önemli değişiklikler yapıldı. Merkez Bankası ödemeler alanında tek yetkili kurum haline gelirken, bu alandaki rol ve sorumluluklarımız da arttı. Yasadaki yeni düzenlemeler bankamıza, sahip oldukları sistemin işleyişinde bir sıkıntı oluşması durumunda finansal istikrarı ve ekonomik aktiviteyi ciddi biçimde olumsuz etkileme potansiyeli bulunan, yani 'sistemik öneme sahip' sistem işleticilerine hissedar olma yetkisi tanıdı" dedi.
Hakim ortak Merkez Bankası olmak kaydıyla bankaların şirkette hisseleri ve yönetim kurulunda temsilcileri olmaya devam edeceğini belirten Emrah Şener, amaçlarının ödeme sistemleri ve finansal teknolojilere uyumu güçlendirmek ve dönüşümünü yönlendirmek amacı olduğunu belirtti.
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Emrah Şener,  “Merkez Bankası olarak ödeme sistemlerinde dünya çapında örnek model olabilecek, teknolojisini günün gereklerine uygun şekilde sürekli geliştiren ve rekabetçi bir ödemeler ekosisteminin oluşmasına katkı sağlamak istiyoruz” dedi.

Bankalararası Kart Merkezi‘nin tarihçesi: Ana işi kredi kartları
1990 yılında 13 kamu ve özel Türk bankasının ortaklığıyla kurulan Bankalararası Kart Merkezi‘nin (BKM) faaliyetleri, ödeme sistemleri içerisinde; nakit kullanımı gerekmeksizin her türlü ödemeyi veya para transferini sağlayan veya destekleyen sistem, platform ve altyapıları oluşturmak, işletmek ve geliştirmek olarak tanımlanıyor.

BKM’nin ana faaliyetleri şöyle sıralanıyor: Kredi kartı ve banka kartı uygulaması içinde bulunan bankalar arasında uygulanacak prosedürleri geliştirmek, standardizasyonu sağlamaya yönelik çalışmalar yaparak kararlar almak, Türkiye genelinde uygulamalar ile yurt içi kuralları oluşturmak, bankalar arasındaki takas ve hesaplaşmayı yürütmek, yurt dışı kuruluş ve komisyonlarla ilişkiler kurmak ve gerektiğinde üyelerini bu kuruluşlarda temsil etmek, halen her banka tarafından devam ettirilen işlemleri daha güvenli, süratli ve daha az maliyetli tek bir merkezden yürütme...