Ekonomi

Merkez Bankası: 2023'ün ilk yarısı için mevduatta liralaşma hedefi, yüzde 60

Metinde, piyasa faizi ile politika faizinin uyumlu seyretmesinin sağlanacağı belirtildi

30 Aralık 2022 10:20

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mevduatta liralaşma hedefini, yüzde 60 olarak belirledi.

Merkez Bankası, gelecek yıl için para ve kur politikasının temelini oluşturacak 2023 Yılı Para ve Kur Politikası Metni Raporu'nu yayımlandı. Raporda, 2023'ün ilk yarısı için mevduatta liralaşma hedefinin, yüzde 60 olarak belirlendiği belirtildi.

Raporda, "Bankaların fonlama, teminat ve kredi kanallarını kullanım imkanları liralaşma hedefleri doğrultusunda kalibre edilecektir. TL likidite yönetiminde Açık Piyasa İşlemleri (APİ) kanalıyla yapılan fonlamanın payı kademeli bir şekilde artırılacak ve APİ, fonlamanın temel unsuru haline getirilecektir" denildi.

Metinde, "TCMB’nin bütünleşik politika çerçevesi olan Liralaşma Stratejisi güçlendirilerek uygulanmaya devam edilecektir" vurgusu yapıldı.

Piyasa faizi mesajı

TCMB'nin temel amacının fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek olduğu vurgulanan raporda, bu amaç doğrultusunda, sahip olunan tüm araçların kullanılmaya devam edileceği bildirildi. Raporda, kalıcı fiyat istikrarını destekleyici bir unsur olarak finansal istikrarın gözetileceği belirtildi.

Merkez Bankası, orta vadeli enflasyon hedefini yüzde 5 olarak korurken, "Piyasa faizinin politika faiziyle uyumlu seyretmesi"nin sağlanacağını belirtti.

Raporda, dalgalı kur rejiminin sürdürüleceği ve döviz kurlarının serbest piyasa koşullarında oluşacağı hatırlatıldı. 

Raporda, ilk ödemelerin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiği dijital Türk Lirası ağı ile ilgili olarak da, "Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu, 2023'te seçili bankalar ve finansal teknoloji firmalarının
katılımları ile genişletilecek ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri fazlara
geçilecektir" ifadeleri yer aldı.

Swap anlaşmaları

Raporda, devam eden swap anlaşmalarına ilaveten, diğer ülke merkez bankaları ile swap
anlaşmalarının imzalanmasına yönelik görüşmelere devam edileceği ivurgulandı.

TL cinsinden sabit getirili menkul kıymet tesisi uygulamasının 2023'te de devam edeceği ifade edilen raporda,  TCMB hedefli kredi politikasının makroihtiyati tedbirlerle sürdürüleceği, zorunlu karşılıklar ile menkul kıymet tesisi uygulamasının parametrelerinde kalibrasyona gidilebileceği belirtildi.

İlk toplantı 19 Ocak'ta

2023'te Para Politikası Kurulu'nun (PPK) önceden açıklanan bir takvim çerçevesinde 12 toplantı yapacağı açıklandı. İlk PPK toplantısı, 19 Ocak'ta, yılın son toplantısı ise 21 Aralık'ta gerçekleştirilecek.

Öte yandan bankanın temel iletişim araçları arasında yer alan Enflasyon Raporu da yılda 4 kez yayımlanacak. Raporun kamuoyu ile iletişiminin etkin bir şekilde yapılabilmesi amacıyla bilgilendirme toplantılarıyla tanıtımına devam edilecek.