Gündem

Mera alanı Kalyon Enerji’ye verildi, köylülerin itirazı da reddedildi

Fotoğraf temsilidir

27 Ocak 2023 17:09

Cihat Öztürk / Gaziantep

Gaziantep’in Şahinbey İlçesi’ne bağlı Kürüm ve Çörekli köylerindeki 1 Milyon 229 bin 600 metrekarelik mera alanı Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından, Gaziantep Büyükşehir Meclis’nin alanın vasfını değiştirmesi sonrasında Kalyon Enerji’ye tahsis edildi. Hayvancılıkla geçinen köylülerin itirazı da sonucu değiştirmedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’nün 3 Temmuz 2020 tarihli kararıyla güneş enerjisine dayalı yenilenebilir enerji kaynak alanları ve bağlantı kapasitelerinin tahsisine ilişkin yarışma ilanı kapsamında 3 adet GES projesi planlandı. İlan edilen projelerin kullanım hakkını Kalyon Enerji Yatırımları A.Ş kazandı. GES projelerinin mahalle statüsündeki Kürüm ve Çörekli köylerinde yapılması kararlaştırıldı.

ÇED raporu olumlu olarak onaylandı

Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın Ekim 2022’deki kararıyla Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu olumlu olarak onaylandı.

Söz konusu alanlardaki imar değişiklikleri Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclisince oy çokluğuyla kabul edildi. Plan değişikliğine CHP’li Meclis üyelerinin yaptıkları itirazlar reddedildi.

CHP’li Şahinbey Belediye Meclis Üyesi Uğur Kalkan, şunları dile getirdi:

“Türkiye'de hayvancılık can çekişiyor. Vatandaşlar yem alamayacak durumda. Çiftçilerin birçoğu hayvanlarını kesime göndermek zorunda kaldılar. Ellerinde kala kala mera-otlak alanlar var. Bakanlık ve AKP’li Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bu alanlara da göz dikmiş durumda. Bu alanlar yabancıya da gitmiyor, AKP’nin gözbebeklerinden Kalyon Enerji'ye gidiyor. Bu konuda hem halkımızın hem Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep heyetimizin, hem de meclis üyeleri olarak bizlerin çağrısı göz ardı edildi. Konuyu önümüzdeki günlerde yargıya taşıyacağız ve halkın meralarının, halkın merası olarak kalması için mücadelemizi hukuki zemine taşıyacağız. Bizler güneş enerjisi yapılmasına karşı değiliz. Sadece mera alanlarının halkın elinden alınıp, yandaşa peşkeş çekilmesine karşıyız.”

Kürüm Mahalle Muhtarı Servet Boztaş da “Mahallemizde 150 haneli bir köyüz. 2454 metrekare mera alanımız var. Bu alanımızı güneş enerji sistemlerinin kurulmasıyla kaybedeceğiz. Köylüler geçimini hayvancılıkla yapıyor. İtirazlarını da benim aracılığımla dile getirmek istiyorlar. Sen muhtarsın sesimizi dile getir diyorlar. Bu mera alanından geçimini sağlayan aileler var. Aileler mağdur durumda. Buranın yapılmasıyla birlikte hayvanları otlatacak alan kalmıyor. İtirazımız buna. Ahır yapalım diyoruz onun için de bizlere alan bırakılmıyor. Gaziantep Burç Kasabasında bir köyüz tüm Türkiye sesimiz duysun istiyoruz” dedi.