Dünya

Menopozu geciktiren ilaç, kadın yaşamını uzatabilir

30 Temmuz 2024 15:11

T24 Dış Haberler

Columbia Üniversitesinden bir grup bilim insanı, kadınların doğurganlık sürelerini uzatmaya ve yaşam sürelerini artırmaya yardımcı olabilecek yeni bir ilaç üzerinde çalışıyor.

Yeni geliştirilen ilaç, kadınların yaşlanma sürecini yavaşlatmayı ve doğurganlıklarını daha uzun süre korumayı vaat ediyor. Araştırmacılar, ilacın kadınların yumurtalık fonksiyonlarını koruyarak yaşlılık döneminde bile üreme yetilerini sürdürmelerine yardımcı olabileceğini belirtti.

Bu ilaç, kadınların yaşlanmanın etkilerine karşı koruma sağlayarak, daha uzun süre sağlıklı bir şekilde üreme yetilerini muhafaza edebileceklerini öne sürüyor.

Bilim insanları, ilacın uzun vadeli etkilerini ve potansiyel risklerini de değerlendirirken, şu ana kadar yapılan araştırmaların sonuçları, ilacın sağlık üzerindeki etkilerini ve güvenliğini netleştirmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor.

Araştırmayı yürüten ekibin eş direktörü Yousin Suh, yaşlanmayı yüzde 20 oranında azaltabileceklerini iddia etti. 

Uzmanlar, bu tür ilaçların uzun vadede kadın sağlığı üzerindeki etkilerini tam olarak anlayabilmek için daha kapsamlı ve uzun süreli klinik denemeler yapmayı planlıyor.