Dünya

Menopoz tanısı konulan kadın son evre yumurtalık kanseri çıktı

03 Haziran 2024 11:13

T24 Dış Haberler

İngiltere'de yaşayan 49 yaşındaki Katy Stephenson, menopoz tanısı aldıktan sonra son evre yumurtalık kanseri olduğunu öğrendi. 

Stephenson, "Kan testleri, ultrason ve CT taraması önce premenopozda olduğumu düşündürdü ancak daha sonra yumurtalık ve fallop tüplerimde hücre değişiklikleri gösterdiğim anlaşıldı. 3 gün sonra apandistim çıkarıldı ve biyopsi için sol fallop tüpümden ve yumurtalığımdan bir örnek alındı. Doktorlardan biri kanser olma ihtimalimin olduğunu söylediğinde şok yaşadım. Tanı konulmadan 6 ay önce, tuvalete daha sık gitme, yemekten sonra çabuk şişkinlik ve karın ağrısı gibi bir dizi semptomla doktora gitmiştim ancak bunun perimenopoz olduğunu söylediler. 2 hafta sonra, yumurtalıklarımın ve fallop tüplerimin alınmasını da içeren total histerektomi geçirdim ve 5 aylık kemoterapiye başladım. Sonrasında yapılan taramalar, kanserin karın boşluğuma yayıldığını ve artık tedavi edilemez olduğunu doğruladı. 4 yıl ömrüm kaldığı söylendi. Kalan zamanımı üzülmek yerine dolu dolu geçirmeyi tercih ediyorum. Başkalarına faydalı olabilmek için de tecrübelerimi aktarıyorum" diye konuştu. 

Yumurtalık kanseri nedir? 

Yumurtalık hücrelerinde gerçekleşen bu kontrolsüz çoğalma ve sonuçta meydana gelen kötü huylu tümör oluşumu yumurtalık kanseri olarak tanımlanır. Bu kanserler içerisinde en sık rastlanan epitelyal over kanseridir ve görülme sıklığı 55 kadında 1'dir.

Yumurtalık kanserinin en büyük belirtisi ileri safhalarında ise karında ele gelen kitle, aşağı doğru basınç hissi, karında sıvı birikmesi, karın şişliği, çevredeki organlara bası yapmasına bağlı olarak idrar ve bağırsak şikayetleri görülür.

Yumurtalık kanserinin bazı türlerinde hormon düzensizlikleri görülebilir. Buna bağlı olarak adet düzensizlikleri, erkeklik hormonu salgısının artmasıyla tüylenme, erkek tipi saç dökülmesi görülebilir. Çoğu yumurtalık kanseri şikayeti ise karın şişliği üzerinedir.