6,5 milyon memur ve memur emeklisinin 2024 ve 2025'te alacağı zam oranı belli oldu. Kamu Görevlileri Hakem Heyeti’nin kararına göre, 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılacak.
Bugünkü son toplantıda memur tarafına yine hükümetin önceki teklifi sunuldu.
Nihai karar olan bu heyet kararı, her türlü itiraza kapalı.
Enflasyon farkı 6 aylık dönemler halinde ödenecek. Refah payı talebi ise kabul edilmedi.
Kuruldaki 6 üye, hükümetin sunduğu teklifin olduğu gibi kabul edilmesi yönünde oy kullanırken 5 üye ret oyu verdi. KESK temsilcisi ise oylamaya katılmadı.
Kamu İşveren Heyeti ile konfederasyonlar arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde kabul edilen 50 madde ise oy birliğiyle kabul edildi.
Çalışma Bakanı: Çalışanlarımızı enflasyon karşısında korumaya devam edeceğiz
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya paylaşımında zam oranlarını "Sosyal devlet anlayışımızla çalışanlarımızı enflasyon karşısında korumaya devam edeceğiz" ifadeleriyle değerlendirdi.
Vedat Işıkhan, şunları belirtti:
"Memur ve memur emeklilerimizin 2024-2025 yılları kapsamındaki mali ve sosyal haklarını belirleyen 7. Dönem Toplu Sözleşmemiz kapsamında Hakem Heyeti; 2024 yılı için yüzde 15+10 2025 yılı için yüzde 6+5 zam oranı üzerinde karar kılmıştır.
Özellikle kamu görevlilerimiz adına talep edilen 50 maddenin aynı şekilde kabulü ve diğer sosyal haklar hususunda da önemli kazanımlara imza attığımız Toplu Sözleşmemizin, başta kamu çalışanlarımız, kamu emeklilerimiz ve aileleri olmak üzere çalışma hayatımızın tüm paydaşlarına hayırlı olmasını diliyorum.
Süreci karşılıklı anlayış, istişare ve nezaket ilkelerimiz çerçevesinde yürüten Konfederasyonlarımız ve genel yetkili sendikalarımıza, emek veren tüm komisyonlara ve müzakere heyetlerine teşekkür ediyorum. Sosyal devlet anlayışımızla çalışanlarımızı enflasyon karşısında korumaya devam edeceğiz."
Memur-Sen: Enflasyon farkı müjde gibi ifade edilemez
Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, zam oranlarına ilişkin açıklamasında "Heyette toplu sözleşme süreci boşa geçirilmiş gibi bir yaklaşım söz konusu" diye konuştu.
Refah payı alamadıklarını belirten Yalçın, zam oranında Merkez Bankası'nın 2024 yılı için belirlediği yüzde 33 enflasyon hedefinin üzerinde bir rakam konuşulması gerektiğine dikkat çekti.
Memur-Sen Başkanı, enflasyon farkıyla beraber en düşük memur maaşının ocak ayında 30 bin liraya geleceğini belirtti. Ancak Yalçın, "Enflasyon farkı toplu sözleşme kazanımıdır, müjde gibi ifade edilemez" değerlendirmesini yaptı.
KESK Genel Sekreteri toplantıdan ayrıldı
Hakem Kurulu'nun 11 üyesi arasında yer alan KESK Genel Sekreteri Şenol Köksal'ın açıklanacak orana tepki göstererek toplantıdan ayrıldığı bilgisi paylaşıldı.
KESK'in sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, "Hakem heyeti hükümetin ikinci teklifini aynen koruyarak 2024 için %15 + %10 ve 2025 için %6 + %5 olarak onaylamıştır. Bu karar kurulun değil aslında hükümetin kararıdır. Kamu emekçilerine dayatılan bu sefalet politikalarına, hak gasplarına karşı KESK çatısı altında örgütlenmeye ve mücadeleye çağırıyoruz!" denildi.
Memur-Sen ilk 3 ay için yüzde 35 zam talep etmişti
Memur ve memur emeklisini ilgilendiren 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde 1 Ağustos’ta başlayan müzakere süreci, yetkili memur sendikası Memur-Sen ve hükümet arasında anlaşma sağlanamadan sona ermişti.
Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen, 2024 için üçer aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil ilk 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 zam istemişti.
Konfederasyon, 2025 için ise altışar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.
Kamu işvereninin iki teklifi de reddedildi
Buna karşın Kamu İşveren Heyeti, 14 Ağustos'taki ilk teklifinde 2024'ün ilk altı ayında yüzde 14, ikinci altı ayında yüzde 9, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında 5 zam teklif etmiŞ; 17 Ağustos'ta ise teklifini 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında 5 şeklinde revize etmişti.
İki teklif de sendikalar tarafından reddedilmişti
Anlaşma sağlanamayınca hakem heyeti devreye girdi
Teklifler sonrası memur ve işveren temsilcileri arasında anlaşma sağlanamamıştı.
Toplu sözleşme süresinin sona ermesiyle birlikte Kamu Görevlileri Hakem Heyeti devreye girmişti.
Son toplantısını bugün yapan Heyet, kararını vermiş oldu.
|