Gündem

Memet Ali Alabora'nın Hüseyin Avni Mutlu'yu protesto ederek aldığı ödülü reddetmesi de Gezi Parkı iddianamesinde

Gezi Parkı iddianamesinde ‘evden çıkmamak’ da suç sayıldı

05 Mart 2019 00:08

T24 Haber Merkezi

Oyuncu Memet Ali Alabora'nın 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında 'FETÖ’nün Mülkiye yapılanması’na yönelik davada yargılanan ve 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası kasım ayında onanan eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'yu protesto ederek kendisine verilen ödülü almaması da Gezi Parkı iddianamesine girdi. 

Gezi Parkı eylemleriyle ilgili olarak, tutuklu sanık iş insanı Osman Kavala’nın cezaevine girmesinden 16 ay sonra hazırlanan ve salı günü İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, ‘evden çıkmamak’ da suç olarak nitelendirildi. 

657 sayfalık iddianamede, Alabora’nın Karadeniz Vakfı’nın kendisine verdiği ödülü, düzenlenen davete katılmasına rağmen dönemin İstanbul Valisi Mutlu’nun da ödül almasına tepki göstererek reddetmesine yer verildi. Alabora'nın Mutlu'yu protesto etmesi, 1998 yılında dönemin B92 Televizyonu Müdürü Veran Matic’in MTV Free Your Mind Ödül töreninde üstünde bir Otpor tişörtü ile görünmesi ve ödülü zulme uğrayan basın, ezilmiş fakülte ve hapisteki öğrencilere ithaf etmesine benzetildi. Bu değerlendirme, iddianamenin “Gezi kalkışmasında sivil başkaldırı yönteminin uygulanmasında OTPOR’un ön planda olduğu” iddiasının temellerinden biri olarak kullanıldı.

Eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrası ‘FETÖ’nün Mülkiye yapılanması’na yönelik davada yargılanmıştı. Mutlu, aldığı 3 yıl 1 ay 15 günlük hapis cezasının onanmasının ardından kasımda yeniden cezaevine girmişti.

TIKLAYIN - Gezi Parkı ve Kavala iddianamesi kabul edildi; işte öne çıkanlar

İddianamenin giriş bölümünde, ‘kalkışma’ olarak nitelendirilen Gezi Parkı eylemlerinde Gene Sharp’ın ‘Diktatörlükten Demokrasiye’ kitabında yer alan ’198 pasif eylem metodu’nun kullanıldığı değerlendirmesine yer verildi. İddianamede, Sharp’ın ‘dünya çağında Occupy hareketi olarak bilinen sözde sivil başkaldırı yönteminin teorisyenliğini yaptığı ve kitaplarında bunun yöntemlerini detaylıca anlattığı’ kaydedilirken; “Bugün dünyada olup biten pek çok toplumsal hareketin ana kaynağı da bu kitaplarda anlatılanlardır” dendi.

"Bir süre evden çıkmamışlardır"

198 pasif eylem metodunun her biri iddianamede ele alınırken; benzerliklere dair notlar da düşüldü. Listenin 65. maddesinde, ‘evde kalarak sosyal sistemden çekilmeye’ yer verildi ve şu değerlendirme eklendi: “Memet Ali ALABORA başta olmak üzere Mi Minör ile bağlantılı olan kişilerin birçoğu olaylar sırasında bir süre evden çıkmamışlardır.”

TIKLAYIN - 2015'te beraat etmişlerdi; Gezi Parkı iddianamesinde Taksim Dayanışması suçlaması: Kendilerini devlet yerine koydular!

İddianamede, hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen 16 kişiden biri olan oyuncu Memet Ali Alabora’nın sosyal medya üzerinden yaptığı “Mesele sadece Gezi Parkı değil arkadaş, sen hala anlamadın mı” paylaşımı da ‘provokatif’ olarak nitelendirildi ve Kavala ile Alabora’nın ‘etki ajanlığı’ yaptığı savunuldu. Ayrıca, aynı tarihlerde (07-15 Temmuz 2012) Mısır’da bulunmaları bilgisine dayanılarak Alabora ile ‘birlikte hareket ettiği şahısların’ OTPOR yöneticisi olduğu belirtilen İvan Maroviç’ten “halk ayaklanması ile ilgili eğitim aldıkları” iddia edildi. 

TIKLAYIN - İşte 16 ay sonra hazırlanan Gezi Parkı-Kavala iddianamesinin tam metni

"Mısır'da sivil itaatsizlik kursuna katıldı"

Memet Ali Alabora’nın “Mısır’a giderek toplumsal eylem ve kaosa dönüştürülmek istenen olaylar sürecinin başlangıç noktası olarak belirledikleri eylem biçimi olan sivil itaatsizlik kursuna katıldığı” belirtilen iddianame şöyle devam etti:

“Bu çalışmalar kapsamında, Türkiye’ye döndükten sonra, Hükümete karşı ayaklanma çağrısı yapılan Mİ MİNÖR isimli tiyatro oyununun sergilemeye başlamıştır. Gezi kalkışmasında, diğer oyuncu, sanatçıları ve halkı eyleme davet ederek ‘Mesele sadece gezi parkı değil arkadaş, sen hala anlamadın mı’ şeklinde twittlerla ayaklanma çağrıları yaptığı etki ajanlığı yaptığı anlaşılmıştır.”

İddianamede, Memet Ali Alabora’nın da yer aldığı ve 11 Kasım 2011 tarihinde Gezi Parkı’nda düzenlenen bir eyleme yönelik çağrıyı içeren “Ayaklan İstanul/Occupy İstanbul” videosu da  “Kalkışma hazırlığının fitilinin ateşlenmesi” olarak nitelendirildi. Savcılık, Alabora’nın kurucularından olduğu Garaj İstanbul’da da “Gezi kalkışmasının Türkiye geneline derinleştirilerek yaygınlaştırılması için toplantı ve eğitimler yapıldığını” da iddia etti.