Dünya

Meksika'nın eski başsavcısı, 2014'te 43 öğrencinin kaybolmasıyla bağlantılı olarak tutuklandı

20 Ağustos 2022 14:47

T24 Dış Haberler

Meksika'nın eski başsavcısı Jesus Murillo, 2014 yılında 43 öğrencinin kaybedilmesiyle bağlantılı olarak tutuklandı.

Murillo, cuma günü Mexico City'deki evinde zorla kaybetme, işkence ve adaletin uygulanmasını önleme suçlamalarıyla gözaltına alındı. 2014'te öğrencilerin Gerrero'da kaybedilmesi, birçok kesim tarafından "devlet destekli suç" olarak nitelendiriliyor. 

Yetkililer, Murillo'nun önce başsavcılığa götürüldüğünü; daha sonra da Mexico City'de bir hapishaneye nakledileceğini bildirdi. 

Murillo'nun tutuklanmasından saatler sonra bir hakim; 83 asker, çete üyesi ve Guerrero eyaleti yetkili hakkında yakalama emri çıkardı. 

Murillo, başsavılık yaptığı 2012-2015 yılları arasında öğrencilerin kaybedilmesiyle ilgili tartışmalı soruşturmayı yürütmüştü.

Şu ana kadar sadece 3 öğrencinin cesedi bulunup teşhis edilebildi. 

Ne olmuştu? 

26 Eylül 2014'te Iguala kentinde öğretmenlerin çalışma koşullarını protesto eden öğrencilerle polis arasında çıkan çatışmada, polisin öğrenci taşıyan araçlara ateş açması sonucu 6 kişi ölmüş, 25 kişi yaralanmıştı.

Çatışmaların ardından 27 Eylül'de kimliği belirlenemeyen kişilerce zorla araçlara bindirilirken görülen 43 öğrenciden bir daha haber alınamamıştı.

Karam, çeteler tarafından öldürülerek cesetlerinin yakıldığı düşünülen öğrencilerle ilgili 2015'te tartışmalı bir soruşturma başlatmıştı ancak soruşturmada dönemin Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto ve siyasi otoriteyi suçlamadığı gerekçesiyle çok eleştirilmişti.

Açılan soruşturmalar daha önce sonuçsuz kalırken 2020'de olayla ilgili dava kapsamında onlarca asker ve polis için tutuklama emri çıkarılmıştı.

Murillo, ğrencilerin kaybolmasıyla ilgili bugüne kadar tutuklanan en üst düzey hükümet yetkilisi oldu.