Gündem

Mehmet Y. Yılmaz ve Sedat Ergin, pazartesi akşamları Sözcü TV’de!

İpek Özbey moderatörüğünde hazırlanan ‘Ombudsman’ programında bir araya gelen iki deneyimli gazeteci, her pazartesi akşamı 20.15’te izleyicinin karşısına çıkacak

22 Eylül 2024 12:51

T24 Medya

Türk basınının en deneyimli isimlerinden olan T24 yazarı Mehmet Y. Yılmaz ile Hürriyet yazarı Sedat Ergin, Sözcü TV’deki ‘Ombudsman’ programında pazartesi akşamları gündemi yorumluyor. İpek Özbey moderatörlüğündeki program, pazartesi akşamları 20.15’te Sözcü TV ekranlarına geliyor.

TIKLAYIN | Mehmet Y. Yılmaz ve Sedat Ergin anonsu

Gazeteciliğe Ankara’da ve aynı yılda, 1975’te başlayan Mehmet Y. Yılmaz ve Sedat Ergin, 16 Eylül’de başlayan programda pazartesi akşamları gündemi yorumlayacaklar. Ombudsman programı için Sözcü TV’den yapılan anons şöyle:

“Türk basının en prestijli, en deneyimli kalemlerinden Sedat Ergin ve Mehmet Y. Yılmaz artık Sözcü TV'de... Yakın tarihin tanıklığı, gündemde olup bitenlerin röntgeni, siyaset kulislerinde konuşulanların derin analizi, ekonomideki gelişmeler, sokağın, yargının nabzı ve merak edilenleri yorumluyorlar. Türk medyasının iki usta kalemi Sedat Ergin ve Mehmet Y. Yılmaz'ın kaleminden dökülenler İpek Özbey moderatörlüğünde Ombudsman'da.”

TIKLAYIN | Ombudsman’da ilk program

Mehmet Y. Yılmaz kimdir?

Türk basın tarihinde en çok sayıda dergi ve gazete kuran gazeteci olan Mehmet Yakup Yılmaz, 1956 yılında Malatya'da doğdu. İlkokulu Antalya Devrim İlkokulu'nda, orta okul ve liseyi parasız yatılı olarak Denizli Lisesi'nde okuduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mülkiye) İktisat ve Maliye Bölümü'nden 1977 yılında mezun oldu

Gazeteciliğe SBF öğrencisi iken 1975 yılında Ankara'da Mehmet Ali Kışlalı yönetimindeki Yankı Dergisi'nde başladı. Derginin Yazı İşleri Müdürlüğü görevini de bir süre yürüttü.

12 Eylül 1980 darbesi öncesinde Türk İş'e bağlı Yol İş Federasyonu ve YSE - İş sendikalarında basın müşaviri olarak görev yaptı, sendika gazete ve dergilerini yayınladı

Askerlik görevini yedek subay olarak Kara Harp Okulu'nda tamamladıktan sonra İstanbul Gelişim Yayınları'nda mesleğe döndü. Gelişim Yayınları'nda Erkekçe ve Bilim dergilerinin Genel Yayın Müdürü Yardımcılığı ve ardından Gelişim TV Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinde bulundu

1985 yılında Hürriyet'e geçti ve Hürriyet Dergi Grubu'nu kurdu. Tempo, Blue Jean, Playmen gibi dergileri yayınladı.

Daha sonra Dönemli Yayıncılık Genel Müdürlüğü görevine getirildi. Ercan Arıklı ile birlikte Dönemli Yayıncılık'ın 1 Numara Yayıncılık'a dönüşmesi sırasında Genel Müdürlük görevini üstlendi. Aktüel, Cosmopolitan, Penthouse, Oya gibi dergilerin kurucu genel yayın müdürü oldu. Bugüne kadar 30'u aşkın derginin kuruculuğunu yaptı.

1995 yılı başında Posta gazetesini yayınladı. Aynı yılın sonunda Fanatik gazetesini, 1996 yılı sonunda da Radikal gazetesini kurdu, genel yayın müdürlüğünü yürüttü.

2000 yılında Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü görevine getirildi. Bu görevi 5,5 yıl sürdürdükten sonra Doğan Burda Dergi Grububu'nun CEO'luğu görevini üstlendi.

2005 yılından 2018 Eylül ayına kadar Hürriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Ekim 2018'den itibaren T24'te yazmaya başladı.

Gazete köşe yazılarından derlenen "Kırmızıyı Seçtim, Aşk Mavinin Altındaydı", "Benden Selam Söyleyin Bütün Aşklarıma", "Aşktan Sonra Hayat Var Mı", "Şaşırma Duygumu Kaybettim, Hükümsüzdür" isimli kitapları yayımlandı. "Aşk Her Şeyi Affeder mi" isimli uzun hikâyesi de kitap olarak yayınlandı.

"Türkiye medya tarihinde en çok yayın başlatan gazeteci" olan Mehmet Y. Yılmaz, güncel politik gelişmelerin yanı sıra, deneme tarzındaki yazıları ile futbol üzerine yaptığı yorumlarıyla da biliniyor.

 

Sedat Ergin kimdir?

Özellikle diplomasi alanındaki haber, analiz ve dosyalarıyla Türkiye medyasının önde gelen isimlerinden olan Sedat Ergin, 1957 yılında İstanbul’da doğdu, lise eğitimini Robert Kolej’de tamamladı. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mülkiye) Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamladı.

Gazeteciliğe 1975 yılında Türk Haberler Ajansı (THA) Dış Haberler Servisi’nde başladı, 1976-78 yılları arasında THA Ankara Bürosu’nda diplomasi, Başbakanlık ve parlamento muhabirliği yaptı.1979-1987 yılları arasında Cumhuriyet Gazetesi Ankara Bürosu’nda diplomasi muhabiri olarak çalıştı.

1987 yılında Hürriyet’e geçerek gazetenin Washington muhabirliğini üstlendi. Yaklaşık altı yıl bu görevi yürüttükten sonra 1993 yılında Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilciliği’ne getirildi. Köşe yazarlığı eşliğinde 12 yıl sürdürdüğü bu görevi sırasında düzenli olarak CNN-Türk’te Ankara Kulisi programına katıldı.

17 Mart 2005 tarihinde Milliyet Genel Yayın Yönetmenliği’ni üstlendi. Ekim 2009’da Hürriyet’e köşe yazarı olarak döndü, 25 Ağustos 2014 tarihinde gazetenin Genel Yayın Yönetmenliği görevine getirildi. Mart 2017’ye kadar Genel Yayın Yönetmenliği görevini sürdürdüğü Hürriyet’te köşe yazarlığa geri döndü.

REFAH-YOL koalisyonunun çöküşünü anlatan “Fırtına Dosyası” başlıklı yazı dizisiyle 1997’de, 1 Mart tezkeresi krizine giden süreci anlattığı “Bizden Saklananlar” dizisiyle de 2003 yılında olmak üzere iki kez Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü’nü kazandı. Çalışmalarıyla üç kez Türkiye Gazeteciler Cemiyeti gazetecilik ödülü kazandı. 2010 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü Ödülü Sedat Ergin’e verildi.