Medya

Mehmet Y. Yılmaz’ın, Binali Yıldırım yazısına erişim engeli!

Yıldırım’ın oğlunun servetine ilişkin yazı ‘kişilik hakkı ihlali’ sayıldı

24 Haziran 2019 13:54

T24 Haber Merkezi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışını kaybeden eski TBMM Başkanı, Başbakan, Ulaştırma Bakanı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Binali Yıldırım, oğlunun malvarlığını sorgulayan Mehmet Y. Yılmaz’ın T24’teki yazısına erişim engeli kararı aldırdı.

Binali Yıldırım’ın “kişilik haklarının ihlal edildiği” iddiasıyla yaptığı başvuru üzerine, İstanbul Anadolu Sulh Ceza Hâkimliği, Mehmet Y. Yılmaz’ın T24’te yayımlanan “Binali Bey, sırrını ver, oyumu al” başlıklı yazısına erişim engeli kararı aldı.

Mehmet Y. Yılmaz, erişime engellenen yazısında, hayatı boyunca kamuda çalışan Binali Yıldırım’ın oğlunun malvarlığının kaynağını soruyordu.

Erişim engeli kararına dayanak yapılan 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un, “İçeriğin yayından çıkarılması ve cevap hakkı” başlığını taşıyan 9. maddesi şöyle:

(1) İçerik nedeniyle hakları ihlâl edildiğini iddia eden kişi, içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması halinde yer sağlayıcısına başvurarak kendisine ilişkin içeriğin yayından çıkarılmasını ve yayındaki kapsamından fazla olmamak üzere hazırladığı cevabı bir hafta süreyle internet ortamında yayımlanmasını isteyebilir. İçerik veya yer sağlayıcı kendisine ulaştığı tarihten itibaren iki gün içinde, talebi yerine getirir. Bu süre zarfında talep yerine getirilmediği takdirde reddedilmiş sayılır.

(2) Talebin reddedilmiş sayılması halinde, kişi onbeş gün içinde yerleşim yeri sulh ceza mahkemesine başvurarak, içeriğin yayından çıkarılmasına ve yayındaki kapsamından fazla olmamak üzere hazırladığı cevabın bir hafta süreyle internet ortamında yayımlanmasına karar verilmesini isteyebilir. Sulh ceza hâkimi bu talebi üç gün içinde duruşma yapmaksızın karara bağlar. Sulh ceza hâkiminin kararına karşı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre itiraz yoluna gidilebilir.

(3) Sulh ceza hâkiminin kesinleşen kararının, birinci fıkraya göre yapılan başvuruyu yerine getirmeyen içerik veya yer sağlayıcısına tebliğinden itibaren iki gün içinde içerik yayından çıkarılarak hazırlanan cevabın yayımlanmasına başlanır.

(4) Sulh ceza hâkiminin kararını bu maddede belirtilen şartlara uygun olarak ve süresinde yerine getirmeyen sorumlu kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İçerik veya yer sağlayıcının tüzel kişi olması halinde, bu fıkra hükmü yayın sorumlusu hakkında uygulanır.