Gündem

Mehmet Ali Yalçındağ, Washington Büyükelçiliği haberleri için konuştu: Benim haberim yok

"Benim böyle bir şeyden haberim yok"

08 Ocak 2024 19:16

Türk-Amerikan İş konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ'ın Washington'a Büyükelçi olacağı öne sürüldü. Yalçındağ, iddialara "Benim haberim yok. Saatlerdir gazeteci arkadaşlar arayıp bana soruyor, hepsine de aynı şeyi söylüyorum, benim böyle bir şeyden haberim yok. O yüzden artık sonunda ben de bu dedikoduyla eğlenmeye başladım" diyerek yanıt verdi. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı bütçesi konuşulurken CHP milletvekili ve emekli büyükelçi Namık Tan, büyükelçiliklere yapılan atamaları eleştirerek şu ifadeleri kullandı: 

"Sanmayın ki siyasi atama yapılmasına kategorik olarak karşıyız; örneğin Washington’a bugünkü büyükelçi Murat Mercan yerine Amerikan toplumunda büyük bir saygın yeri olan Muhtar Kent atansaydı desteklerdik."

Namık Tan'ın bu konuşması ve Rasim Ozan Kütahyalı'nın iddiaları nedeniyle Türk-Amerikan İş konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ'ın Washington'a Büyükelçi olacağı kanısı oluştu. Kütahyalı, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Son 24 saattir bir dedikodu var: Mehmet Ali Yalçındağ, Washington Büyükelçisi olarak atanacak diye… Hem Ertuğrul Özkök hem Zafer Mutlu ile konuştum. Yalçındağ birşey demiyor ama vazifeye hazır gözüküyor. Özkök, Mehmet Ali’nin kayınpederi Aydın Doğan ile de konuşmuş. Detaylar var" dedi. 

10 Haber, iddiaların aslını öğrenmek için Yalçındağ'a ulaştı. Oğlu Doğan Yalçındağ’ın BluTV ekibine veda partisindeyken soruları yanıtlayan Mehmet Ali Yalçındağ, iddialara dair kendisinin herhangi bir haberi olmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı: 

"Benim haberim yok. Saatlerdir gazeteci arkadaşlar arayıp bana soruyor, hepsine de aynı şeyi söylüyorum, benim böyle bir şeyden haberim yok."

10 Haber'de yer alan habere göre; adı daha önce de büyükelçilik iddialarıyla gündeme gelen Yalçındağ'ın Trump’la kişisel tanışıklığı var.

Nitekim Trump’ın başkanlığın döneminde Mehmet Ali Yalçındağ ile Donald Trump’ın damadı Jared Kushner arasında kurulan özel iletişim kanalı oldukça etkili oldu, Türk-Amerikan ilişkilerinin o dönem yumuşamasında önemli rol oynadı.

Bu yılın sonunda ABD’de yeniden seçim var ve Donald Trump’ın bu seçimi kazanma olasılığı çok yüksek. Yani, önümüzdeki yıl 20 Ocakta Donald Trump’ı yeniden Beyaz Saray’da görme olasılığımız yabana atılır gibi değil. Bu ortamı göz önüne alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mevcut büyükelçi, eski Ak Parti milletvekili Murat Mercan yerine Yalçındağ’ı yeniden değerlendirmeye alması kimse için şaşırtıcı olmaz.

Barçın Yinanç yazdı: İstanbul’a aday bulunduğuna göre sıra Vaşington'a büyükelçiye gelir mi?