Dünya

Kilise liderinin ibadet edenlere tecavüz ettiği ve işkence yaptığı ortaya çıktı

08 Ocak 2024 15:11

T24 Dış Haberler

BBC, dünyanın en büyük Hıristiyan Evanjelik kiliselerinden birinin kurucusunun insanları taciz ve işkenceye maruz bıraktığına dair kanıtları ortaya çıkardı. Düzinelerce eski Tüm Milletler Sinagogu Kilisesi üyesi, Nijerya'nın merhum kilise lideri TB Joshua tarafından tecavüz ve zorla kürtaj da dahil olmak üzere zulüm uygulandığını iddia ediyor.

Lagos'taki gizli bir yerleşim yerindeki istismar iddiaları neredeyse 20 yıla yayılıyor. Tüm Milletler Sinagog Kilisesi iddialara yanıt vermezken, önceki iddiaların ise asılsız olduğunu söyledi. 2021'de ölen TB Joshua, dünya çapında muazzam bir takipçi kitlesine sahip ve son derece başarılı bir vaiz olarak kabul ediliyor.

BBC'nin iki yıllık bir soruşturma sonucunda elde ettiği bulgularda, Joshua'nın uyguladığı fiziksel şiddet veya işkenceye ilişkin düzinelerce görgü tanığının ifadeleri arasında çocuk istismarı ve insanların kırbaçlanması ve zincirlenmesi de yer aldı. Joshua tarafından cinsel saldırıya uğradığını söyleyen çok sayıda kadın, yıllarca defalarca tecavüze uğradıklarını iddia etti. Joshua'nın iddia edilen tecavüzlerinin ardından kilisede zorla kürtaj yapıldığına dair çok sayıda iddia, aralarında beş kez kürtaj yaptırdığını söyleyen bir kadın da ifade verdi. 

Mağdurlardan biri olan Rae adlı İngiliz kadın, 2002 yılında Brighton Üniversitesi'ndeki eğitimini bırakıp kiliseye alındığında 21 yaşındaydı. Sonraki 12 yılını Joshua'nın sözde "müritlerinden" biri olarak Lagos'taki labirent benzeri beton yerleşkesinde geçirdi. Rae, BBC'ye "Hepimiz cennette olduğumuzu sanıyorduk ama cehennemdeydik ve cehennemde korkunç şeyler oluyor" dedi.

Rae, Joshua tarafından cinsel saldırıya uğradığını ve iki yıl boyunca bir tür hücre hapsine maruz kaldığını, istismar boyunca yerleşkenin içinde birçok kez intihara teşebbüs ettiğini anlattı.

Birleşik Krallık, Nijerya, ABD, Güney Afrika, Gana, Namibya ve Almanya'dan 25'ten fazla eski "mürit" BBC'ye konuştu ve kilisedeki deneyimleri hakkında güçlü, destekleyici ifadeler verdi. Britanya'daki bazı vakalarda, Lagos'a ulaşım masrafları Birleşik Krallık'taki diğer kiliselerle koordineli olarak Joshua tarafından karşılandı. 

Namibyalı Jessica Kaimu, yaşadığı zorlu sürecin beş yıldan fazla sürdüğünü anlattı. Joshua kendisine ilk kez tecavüz ettiğinde 17 yaşında olduğunu ve TB Joshua'nın daha sonraki tecavüz vakalarının beş kez zorla kürtaj yaptırmasına yol açtığını söyledi. BBC'ye konuşan İngiliz vatandaşlarından dördü, kiliseden kaçtıktan sonra tacizi İngiltere yetkililerine bildirdiklerini fakat bir işlem yapılmadığını söyledi.

17 yaşındayken Joshua'ya katılmak üzere Birleşik Krallık'tan ayrılan Anneka, BBC'ye, henüz sesini duyurmayan birçok kurbanın olduğuna inandığını, Joshua'nın eylemlerini ortaya çıkarmak için daha fazla adım atılacağını umduğunu söylerken, "Tüm Milletlerin Sinagog Kilisesi'nin, bu adamın neden bu kadar uzun süre bu şekilde çalışabildiğine dair kapsamlı bir soruşturmaya ihtiyacı olduğuna inanıyorum" dedi.