Medya

Medya ombudsmanı Bildirici yazdı: Medya, protesto ve onur intiharlarını görmezden geliyor

"Toplumun bu tür intiharları öğrenmesinde kamu yararı vardır"

20 Haziran 2019 08:23

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, medyanın protesto ve onur intiharlarını görmezden geldiğini söyledi. Bildirici, ünü ve kamusal görevi bulunanların protesto niteliği taşıyan intiharlarının medyada yer almasının kamu yararına olduğunu belirtti.

Bildirici ombudsmanlık yazısında, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın 2017'de darbe girişimi sonrası "FETÖ soruşturması" nedeniyle intihar edenler hakkında bir rapor hazırladığını, buna rağmen medyanın protesto intiharlarına gereken önemi vermediğini söyledi. Bildirici, geçim sıkıntısı yaşayanların, öğretmenlerin, barış imzacısı akademisyenlerin intiharlarının paylaşılmasının önemine değindi.

Faruk Bildirici'nin "Medyanın Görmezden Geldiği Protesto ve Onur İntiharları" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

(...) Bulaşma özelliği nedeniyle intihar haberlerinin yayımlanmasını sakıncalı bulduğumu daha önce defalarca yazdım, vurguladım. Ünlü olmayan, kamusal görevi bulunmayan insanların ihtiharlarının haber yapılması doğru değildir. Hele de intihar yöntemi ayrıntılı olarak yazılırsa psikolojik sorunu olan insanların örnek almasına, yöntem öğrenmesine neden olabilir.

Ancak intihar haberlerinin istisnaları vardır. Ünlü ve kamusal görevi bulunanların intiharları, kriminal bir olayla ilişkili, protesto niteliğinde veya iftiraları yalanlamak amacıyla yapılan intiharlar, bu istisnalardandır.  Toplumun bu tür intiharları öğrenmesinde kamu yararı vardır.

İntihar haberleriyle ilgili bu kurallar, benim kişisel fikrim değil, evrensel gazetecilik birikiminin ürettiği değerler.  Gel gör ki, Türkiye’de yaygın medya son yıllarda bu ilkelerin tam tersini uyguluyor. Ünlü ve kamusal görevi olmayan kişilerin, kriminal ve protesto niteliği taşımayan kişilerin intiharlarını, intihar yöntemleriyle, hatta bazen görüntüleriyle birlikte yayımlıyor.