Gündem

Meclis'te gündem "usulsüz seçmen kayıtları": Mersin'de zeytinyağı fabrikasına bile seçmen kaydı yapılmış!

CHP'li Gülcan Kış, TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi sundu

görsel temsilidir

02 Şubat 2024 09:48

Mersin, usulsüz seçmen kaydı iddiasıyla gündemde. CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, boş adreslerden metruk binalara kadar seçmen yazıldığını ortaya attı. İddiaların incelenmesi için TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi sunan Kış, "Yenişehir ilçemizde zeytinyağı fabrikasında 33 seçmen kaydı tespit edilmesine rağmen bu itirazla ilgili hiçbir değerlendirme yapılmamıştır" örneğini verdi.

Gülcan Kış önergesinde, “31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi, taşıma seçmen, hayali seçmen, sahte seçmen iddiaları Mersin ilimiz başta olmak üzere, Türkiye’nin farklı il ve ilçelerinden gelmeye başlamıştır. YSK’nın tüm partilere ilettiği seçmen listeleri incelendiğinde, bazı yerlerdeki seçmen artışları şüpheli bulunmuş, boş adreslere, metruk binalara farklı il ve ilçelerden seçmen kaydırıldığı tespit edilmiştir. Millet iradesinin sandığa sağlıklı olarak yansımasından sorumlu olan YSK, gereken tüm önlemleri alıp, bu konuda gerekli gayret ve duyarlılığı göstermelidir” dedi.

CHP Mersin İl Başkanlığı’nın, Akdeniz ilçesi başta olmak üzere birçok ilçeden gelen taşıma seçmen, hayali, sahte seçmen tespitleriyle İlçe Seçim Kurulu’na itiraz başvurusunu yaptığını kaydeden Gülcan Kış, "Örneğin, Yenişehir ilçemizde zeytinyağı fabrikasında 33 seçmen kaydı tespit edilmesine rağmen bu itirazla ilgili hiçbir değerlendirme yapılmamıştır" diye konuştu.

“Seçim kurulları itirazları reddetti”

Usulsüz seçmen kaydı olduğu sabit olmasına rağmen bu durumun dikkate alınmadığını ifade eden Kış, "Seçim kurulları genelde delil ve belge sunulmadığından itirazları reddetmiştir. Ancak SİPPORT üzerinden verilen seçmen listesi dahi tek başına bir delildir. Aynı hanede 30’un üzerinde seçmen özellikle farklı soy isimlerine sahip kaydı olması hayatın olağan akışına aykırıdır. Bu kişilerin kontrollerinin yapılıp yapılmadığı dahi belli değildir. İnceleme yapılmaksızın sırf delil, belge bulunmaması sebebiyle emniyet araştırması dahi yaptırılmamış ve itirazlar reddedilmiştir. Seçim Kurullarının, normal dışı seçmen kaydı olduğu bildirilen yerlerde delil ve belge aramaksızın resen harekete geçmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

“İşlemi yapan memurlar da sorumlu”

Seçmen taşımalarının kimlerin tarafından ve hangi nüfus memurları aracılığı ile yapıldığının tespit edilmesi gerektiğine işaret eden Gülcan Kış, “Birçok farklı ilçede tek bir haneye, yüzlerce kişinin yazıldığı, YSK seçmen kayıtları incelendiğinde ortaya çıkmıştır. Bir seçmenin ikamet kaydının, ikamet ettiği yer dışında başka bir yere kaydedilmesi halinde bu hususun suç teşkil ettiği açıktır. Kaydı taşınan seçmenlerin söz konusu adreslerde olmadıklarının tespiti halinde suçun oluştuğu ve işlemi yapan memurların da sorumlu olduğu son derece açıktır. 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak yerel seçimlerde usulsüz seçmen taşıma, seçmen ekleme gibi örnekler üzerinden bir değerlendirme yapıldığında sandığın güvenilirliği zedelenmektedir. Bu iddialara yönelik siyasi partiler tarafından yapılan itiraz başvurularına ise ret cevabı verilmesi vatandaşlarımızı sandığa gitmekten, oylarını kullanmaktan alıkoymakta, demokrasiye olan güvene zarar vermektedir” ifadelerini kullandı.

“İşyerine ikametgâh kaydı yapılamaz”

Konuyla ilgili soL'a da açıklama yapan Gülcan Kış, "İşyerine ikametgâh kaydı yapılması kanuna aykırılık teşkil etmektedir. Bir fabrikanın ikametgâh adresi olması, nüfus hizmetleri kanununa ve medeni kanuna da açıkça aykırıdır. Metruk binalara seçmen yerleştirildiği, yurttaşların evlerine habersizce yeni seçmen kaydedildiği tespit edilmiştir" dedi.

"AKP'li belediye başkanı ve bürokratlar da hayali seçmen" iddiası

Hayalî seçmenlerin AKP'li belediye başkanı ve bürokratlarından oluştuğunun iddia edildiğini de söyleyen Kış, "Konuyla ilgili Cumhuriyet Halk Partisi Mersin il örgütümüz de il genelinde 2 bin 792 kişi için İl Seçim Kuruluna itirazını yapmış ancak Seçim Kurulu tarafından reddedilmiştir. Buradan İçişleri Bakanı Sayın Ali Yerlikaya'yı göreve davet ediyorum. İddialar vahim boyuttadır. Bu organize ve usulsüz seçmen taşıma skandalı için gerekli soruşturma derhâl yapılmalıdır. Hileyle seçim kazanmak isteyenlere gereken cevabı sandıkta hep birlikte vereceğiz" yorumunu yaptı.