Gündem

Meclis’te görüşmeler sürerken hayvan hakları derneğine İçişleri Bakanlığı’ndan “sürpriz” denetim

23 Temmuz 2024 14:52

Sokak hayvanlarına "ötanazi "uygulanması yolunu açan yasa teklifinin görüşmeleri sürerken Ankara’da özellikle sokak köpeklerinin bakımı ile ilgilenen önemli bir dernek, İçişleri Bakanlığı tarafından denetlemeye alındı. Rutin denetimlerin valilikler tarafından yapılmasına rağmen, söz konusu derneğin İçişleri Bakanlığı müfettişlerince denetleneceği öğrenildi. Farklı derneklere de benzer denetimlerin yapılacağı ifade ediliyor.

TBMM’de, “İnsan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan” köpeklerin öldürülmesinin yolunu açan “Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin görüşmeleri sürüyor. Yedi maddesi komisyondan geçen ve “ötanazi” ibaresi “Veterinerlik Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. Maddesi’nin 3. Fıkrası’nda yer alan hükümler uygulanacak” ifadesiyle değiştirilen kanun teklifine hayvan hakları savunucularının tepkisi devam ediyor. Görüşmeler sürerken, Ankara’da sokak köpekleri ile ilgili çalışan önemli bir derneğe İçişleri Bakanlığı tarafından adresinde denetim yapılacağı bildirildi.

Bakanlıktan gönderilen yazıda, derneğin faaliyetlerini tüzükte gösterilen amaçlar doğrultusunda sürdürüp sürdürmediği ve kayıtlarını mevzuata uygun tutup tutmadığının inceleneceği ifade edildi.