Gündem

Meclis’in ilk gündem maddesi Anayasa değişikliği; gözler grup kurması beklenen DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi’nde

09 Haziran 2023 06:38

TBMM’de çoğunluğu alan Cumhur İttifakı’nın hazırlayacağı yeni anayasa için gözler DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’ne çevrildi. Ayrı grup kurmaları beklenen partilerin yeni anayasa için “uzlaşıya açık” olduğu belirtiliyor. Demokratik toplum örgütlerinin kamuda peçe ve çarşafa da kapı açacağını belirttiği Anayasa düzenlemesi için gözler Meclis’te.

Seçimlerden önce CHP, “başörtüsü yasa teklifi” vermiş ve bu teklife karşı Erdoğan da, “Anayasa resti" çekmişti. AKP ve MHP’nin ortak imzasıyla da “başörtüsü serbestisi” getiren anayasa değişikliği teklifi TBMM’ye sunulmuş ve komisyonda kabul edilmişti. Teklifin Genel Kurul'a gelmesi beklenirken 6 Şubat depremleri nedeniyle AKP ve MHP, teklifi “bir süreliğine rafa kaldırmıştı”. Ancak her iki parti de başta “başörtüsü serbestisi” olmak üzere yeni anayasa vaadinden geri adım atmadı. Erdoğan, ikinci tur seçiminin ardından yaptığı açıklamalarda “yeni Anayasa” vaadini hatırlatmış; TBMM Başkanı seçilen Numan Kurtulmuş ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un ilk açıklamalarında da, “yeni Anayasa” vurgusu ön plana çıkmıştı.

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu imzalı habere göre, TBMM’de 323 milletvekili ile çoğunluğu sağlayan Cumhur İttifakı’nın yeni bir Anayasa için Meclis’te referandumsuz 400, referandum içinse en az 360 milletvekiline ihtiyacı var.

CHP listelerinden Meclis’e giren ve ayrı grup kurması beklenen DEVA, Gelecek ve Saadet partilerinin toplam 35 vekili bulunuyor. DEVA, Gelecek ile SP’nin de yeni bir Anayasa için “Cumhur İttifakı ile uzlaşıya açık olduğu” kaydediliyor.

AKP ve MHP’nin hazırladığı yasa teklifi “başörtüsü serbestisi” ve “ailenin korunması yasasında değişiklik” öngörüyor. Demokratik toplum örgütleri, Anayasa’nın din ve vicdan hürriyetini düzenleyen 24. maddesi ile aile ve çocuğun korunmasına ilişkin 41. maddesinde değişiklik öngören teklifin, kamuda peçe ve çarşafa da kapı açacağının altını çiziyor.