Gündem

Meclis Başkanvekili Önder, Genel Kurul'da Can Atalay için çağrı yaptı: Görevine başlaması herkesin görevi

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder başkanlığında toplandı.

11 Temmuz 2023 18:05

Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın görevine başlaması için Genel Kurul'da çağrı yaptı.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder başkanlığında toplandı. Konuşmasında ifade özgürlüğü ve halkın temsiliyetine dikkat çeken Önder, cezaevinde tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay için çağrıda bulundu.

Atalay'ın görüşlerini Meclis'te dile getirmesinin herkesin görevi olduğunu söyleyen Önder, "Seçilmiş siyasetçilere dönük hoyratlıklar hepimizin sorunu olmak durumunda. Bu uygulamalar son zamanlarda gözle görülür şekilde artıyor. Bunlar halkın iradesine yönelik saygısızlıktır. Bu konuda duyarlı olmalıyız" dedi.

TIKLAYIN | Yargıtay Başsavcılığı'nın Gezi tebliğnamesi: Mücella Yapıcı dışındaki tüm cezalara onama, Can Atalay'ın tahliyesine ret istemi!

İfade özgürlüğünün halkın düşüncelerinin kürsüde de getirilmesi için önemli olduğunu belirten önder, Önder, "Asıl olan ifade özgürlüğünün olabildiğince etkin kullanılması ve halkın düşüncelerinin kürsüde dile getirilmesidir. Bu görüşmelerin sağlıklı yürümesi için dayanacağımız iki temel kavram tahammül ve saygı kavramlarıdır. Parlamenter tarihimizde siyaseten iktidar olmakla siyaseten mahkum olmak arasında kıl payı fark var. Siyaseten hasım olanlar bir müddet sonra iktidarın siyasi ortağı ya da belirleyeni olabiliyor" diye konuştu.

Yargıtay Başsavcılığı, Can Atalay'ın tahliyesine ret istemişti

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, sanıkları arasında iş insanı Osman Kavala’nın da bulunduğu Gezi davasına ilişkin tebliğnamesinde, mimar Mücella Yapıcı dışındaki sanıklara verilen cezaların onanmasını talep etmişti.

14 Mayıs seçimlerinde Hatay'dan milletvekili seçilen Can Atalay'ın yargılamasının durdurulması talebinin ise reddedilmesinin istendiği tebliğnamede, Atalay’ın “Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan mahkûm edildiği ve bu suçun Anayasa’nın 14. Maddesindeki istisnalar kapsamında olduğu öne sürülerek, yasama dokunulmazlığından faydalanamayacağı belirtilmişti.

Anayasa’nın 83. Maddesindeki “yasama dokunulmazlığından faydalanmasının mümkün olmadığı” yönünde görüş bildirilen tebliğnamede, Atalay’ın TCK’nın 312. Maddesin kapsamında cezalandırıldığına atıfta bulunarak, şöyle denilmişti:

“Söz konusu suçlardan dolayı milletvekili hakkında seçilmeden önce başlayan muhakeme işlemlerine seçimden sonra da devam edilebilir’ yönünde değerlendirme ve uygulama bulunduğu izlenmiş; somut olayda da, 2013 yılında işlediği suç nedeniyle soruşturma ve kovuşturmaya milletvekili seçilmesinden çok önce başlandığı, mahkumiyetine esas sevk ve uygulama maddelerinin TCK’nın 312. maddesi kapsamında kalan suça ilişkin olduğu anlaşıldığından, sanık müdafilerinin müvekkilleri hakkında durma kararı verilmesinin gerektiği düşüncesine iştirak edilememiştir”