Gündem

Meclis Başkanı, "vicdani retçi" sorusunu "kişisel görüş" diyerek işleme almadı

15 Mart 2023 11:43

Eray Görgülü

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vicdani retçi olduğunu belirten bir vatandaşın talebi ile ilgili sorusunu, “soru önergesi metninde milletvekilinin ya da üçüncü kişilerin kişisel görüşlerine yer verilmeyeceği” gerekçesiyle işleme almadı. 

HDP'li Gergerlioğlu, vicdani retçi olduğunu belirten bir vatandaşın talebi ile ilgili Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi sundu.

Gergerlioğlu, önergesinde şöyle dedi:

Tarafıma iletilen mesajda, ‘Ben Diyar Doğan. Ahlaki değerlerime ve politik görüşlerimden dolayı askerlik yapmayı reddettim. Ölmek ve öldürmek için verilecek olan eğitimleri reddediyorum, benim şahsiyetimde öldürmek yok ben silaha karşıyım vurmaya vurulmaya karşıyım ve Türkiye’de yıllardır süren bu kavgaya bu katliamlara ortak olmak istemedim. Bunlara karşı olduğum için daha genç yaşta annemi, babamı ailemi bırakarak yurt dışına çıkmak zorunda kaldım. Vicdani retçilerin hiçbir hakkı yok. Türkiye’den ya yurt dışına çıkmak zorunda kalıyorlar ya da ceza yiyorlar. Zorunlu askerlik kalkmasını talep ediyoruz’ İfadeleri yer almaktadır. Tarafıma iletilen iddialar doğru mudur? Konu ile ilgili bakanlığınızın bilgisi var mıdır?” 

Önerge işleme alınmadı

TBMM Başkanı Şentop ise Gergerlioğlu’na verdiği yanıtta TBMM İç Tüzüğü’nün 96. maddesini hatırlattı. Yazılı soru önergelerinde kişisel görüşlerin ileri sürülemeyeceğini, önerge metninde milletvekilinin veya üçüncü kişilerin kişisel görüşlere yer veremeyeceğini belirten Şentop, önergeyi işleme almadı.

Şentop’un yanıtına tepki gösteren Gergerlioğlu, “TBMM niye var, milletvekilleri niye var? Milletin vekili olmak için, milletin dertlerini sıkıntılarını, sorularını ilgili kurumlara bakanlıklara yöneltmek için var” ifadesini kullandı. 

“Bizler itirazlara ayna olmak durumundayız”

Gergerlioğlu, şunları söyledi:

Daha Milli Savunma Bakanlığı cevap vermeden araya Şentop koşmuş girmiş, 'soru önergesinde kişilerin kişisel görüşlerine yer verilmemeli' demiş. Biz niye soru soruyoruz? İlla sizin istediğiniz gibi mi soracağız? Şentop, vatandaşın uğradığı işkencelerin anlatımı ile ilgili sorularda bile bakanlıklara iletilmesine çalışıyor. Milletvekillerinin hepsi Şentop gibi düşünmek zorunda değil. Bizler itirazlara, sorunlara, sıkıntılara ayna olmak durumundayız.