Dünya

"#MeToo" hareketinin Japonya'daki öncülerinden gazeteci Shiori Ito açtığı tecavüz davasını kazandı

2017 yılında yapılan araştırmaya göre, Japonya'da tacize uğrayan kadınların yalnızca yüzde 4'ü kanuni yollara başvuruyor

18 Aralık 2019 21:48

Japonya'da "#MeToo" hareketinin sembolü haline gelen gazeteci Shiori Ito ünlü bir haber sunucusuna açtığı tecavüz davasını kazandı.

Euronews'un haberine göre, Japon mahkemesi çarşamba günü, sunucu Noriyuki Yamaguchi'nin gazeteci Ito'ya verdiği zarardan dolayı 3.3 milyon yen (yaklaşık 180 bin TL) tazminat ödemesine hükmetti.

Kararın açıklanmasından sonra "zafer" yazan bir tabela tutan 30 yaşındaki Shiori Ito, "Çok mutluyum" dedi.

Ne olmuştu?

Savcılar, Ito'nun 2017 yılında açtığı tecavüz davasının delillerini bir ceza davası için yeterli düzeyde bulmaması üzerine Japon gazeteci tazminat davası açmıştı.

Gazeteci Ito, sunucu Yamaguchi'nin kendisini 2015 yılında bir iş teklifi için akşam yemeğine çağırdığını ve yemekten sonra bilinçsizken tecavüze uğradığını iddia etmesi üzerine açıklama yapan Yamaguchi, düzenlediği basın toplantısında tecavüz iddialarını reddetti ancak karara itiraz etmeyi düşünmediğini açıkladı. Sunucu Yamaguchi de gazeteci Ito'ya karşı 130 milyon yenlik bir karşı tazminat davası açmıştı.

Japon hükûmetinin 2017 yılında yaptığı araştırmaya göre tacize uğrayan kadınların sadece yüzde 4'ünün kanuni yollara başvurduğu ve bunun yargıya nadiren intikal ettiği bir süreçte, Gazeteci Ito, "#MeToo" hareketinin sembolü haline geldi.