Dünya

McGurk'tan Trump'a tepki: Bir telefon görüşmesiyle Rusya, İran ve IŞİD'e hediye verdi

"Donald Trump bir Başkomutan değildir; bilgi edinmeden, görüş alışverişi yapmadan düşüncesizce kararlar veriyor"

07 Ekim 2019 22:51

ABD Başkanı Donald Trump'ın eski IŞİD'le Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk, Twitter'dan yaptığı açıklamada eski Trump'ı sert sözlerle eleştirdi. McGurk, Trump'ın Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesine atıfta bulunarak "Trump bu gece yabancı bir liderle bir telefon görüşmesinin ardından Rusya, İran ve IŞİD'e hediye vermiştir" dedi.

ABD Başkanı'nın geçtiğimiz aralık ayında yaptığı Suriye'den çekilme açıklaması üzerine istifa eden McGurk'un açıklamaları şöyle:

"Donald Trump bir Başkomutan değildir. Bilgi edinmeden, görüş alışverişi yapmadan düşüncesizce kararlar veriyor. Askeri personeli hiçbir destek olmadan tehlikeye sokuyor. Esip gürlüyor ve sonra hasımlar onun blöfünü gördüğünde ya da sert çıkan bir telefon görüşmesiyle karşılaştığında müttefiklerimizi korunmasız bırakıyor.

"Açıklama, sahada olan biteni anlamaktan yoksun olduklarını gösteriyor"

"Trump'ın Erdoğan'la konuşmasının ardından Beyaz Saray'ın bu gece yaptığı açıklama, sahada olan biteni zerrece anlamaktan tümüyle yoksun olduklarını gösteriyor. 'ABD' elinde herhangi bir IŞİD esiri tutmamaktadır. Onların hepsi Trump'ın Türkiye'nin masasına servis ettiği Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) elindedir.

"ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarının IŞİD'in dirilişinin çekirdeğini barındırdığı uyarısını yaptığı Hol Kampı'ndaki 60 bin esiri idare etmeye Türkiye'nin ne niyeti ne arzusu ne de kapasitesi var. Tersine inanmak ulusal güvenliğimizle pervasızca kumar oynamaktır. Arka planı şurada: Open Letter from National Security Professionals to Western Governments: Unless We Act Now, the Islamic State Will Rise Again

"Pompeo nerede?"

"Türklerin teklif ettiği 'güvenli bölge' Türkiye'nin sınırını Suriye'nin içine 30 km yayacak, buna Hristiyanların, Kürtlerin ve diğer savunmasız azınlıkların yaşadığı bölgeler dahil. Diplomatlarımız erken davranıp böyle bir yıkımı önlemeye yönelik bir plan üzerinde çalışıyordu. (ABD Dışişleri Bakanı) Pompeo nerede?

"Aslında ABD'li yetkililer SDG'ye bir 'güvenlik mekanizması' planı imzalattı. Bu plan kapsamında Türkiye'nin sınırötesine geçmesinin önüne geçeceği gerekçesiyle sınırın Suriye tarafındaki tüm savunma bariyerleri kaldırıldı. ABD'nin Avrupa Komutanlığı EUCOM bunu tam da dün açıkladı. Trump bu planla ilgili hiç bilgilendirilmiş miydi?

"Trump benzeri bir düşüncesiz karar almıştı, istifa etmiştim"

"Politikayı ben idare ederken Trump benzeri bir düşüncesiz karar almıştı. Bunun üzerine istifa ettim, bununla ilgili yazdığım makaledeki her sözün arkasındayım. Bu gece bunun üzücü bir yeniden gösterimi yaşandı, ama daha da beteri gibi gözüküyor, çünkü aradan geçen zamanda ABD'li yetkililer SDG'yi kalmayı planladığımıza ikna etmişti.

"ABD'nin dış politika yelpazesinin özünde benzer bir kusur var: Minimalist bir başkan için maksimalist hedefler ile olguları değerlendirmek, seçenekler geliştirmek veya acil durumlara hazırlanmak süreçlerinin yokluğu birleşiyor. Personelimiz en ufak anlaşmazlık anında açıkta kalıyor.

"Rusya, İran ve IŞİD'e hediye verdi"

"Uzun lafın kısası: Trump bu gece yabancı bir liderle bir telefon görüşmesinin ardından Rusya, İran ve IŞİD'e hediye vermiştir."