Gündem

MAZLUMDER: Merdan Yanardağ hakkındaki hukuksuz uygulamadan vazgeçilmelidir

"Suç olarak isnat edilen eylemin, suç olup olmadığı hususunun ancak yargılamayla belirleneceği durumlarda dahi doğrudan tutuklama kararı verilmesi, yargısız infaza yol açmaktadır"

10 Temmuz 2023 21:14

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) yaptığı yazılı açıklamada; Gazeteci Merdan Yanardağ'ın orantısız ve ölçülü olmaktan uzak yargılama faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, yürütülen soruşturma ve kovuşturmalarda ulusal ve evrensel hukuk mevzuatlarına bağlı kalmaya ve insan hakları kurallarına riayet etmeye davet etti.

MAZLUMDER, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kaydetti:

''Gazeteci Merdan Yanardağ hakkında; genel yayın yönetmeliğini yaptığı televizyon kanalında katıldığı bir programda, Abdullah Öcalan ile ilgili sarf ettiği sözler gerekçe gösterilerek, 25.06.2023 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 'suçu ve suçluyu övmek' ve 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından re'sen soruşturma başlatılmış, devam eden süreçte sevk edildiği hakimlik tarafından hakkında tutuklama kararı verilerek cezaevine gönderilmiştir.

Olayın ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada soruşturmanın titizlikle yürütüldüğü vurgulansa da soruşturma sürecinde başvurulan gözaltı ve tutuklama tedbirlerinin suç olarak isnat edilen eylemler karşısında ölçüsüz olduğu açıktır.

3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7. maddesinin 2. fıkrası terör örgütü propagandası yapmak suçunu düzenlemekte iken aynı fıkranın son cümlesi açıkça haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamalarının suç oluşturmayacağını hükme bağlamıştır.

Açılan davalarda ve dava öncesi soruşturma aşamalarında adliye ve kolluk teşkilatının, temel hukuk kaideleriyle bağdaşmayan orantısız uygulamalara gittikleri ve suç ceza orantısını bozan kararlara imza attıkları gözlemlenmektedir. Çağrı üzerine ifade vermesi kuvvetle muhtemel olan kimselerin baskın usulüyle derdest edilmeleri, suç olarak isnat edilen eylemin, suç olup olmadığı hususunun ancak yargılamayla belirleneceği durumlarda dahi doğrudan tutuklama kararı verilmesi, yargısız infaza yol açmaktadır. Konuyla alakalı olarak, önceki dönemlerde hükümet tarafından açıklanan yargı reformu paketlerinde de bu hususlara dikkat çekilmiş ve çeşitli iyileştirme çalışmaları vadedilmişse de somut gerçeklikte gözle görülür bir değişiklik yaşanmamıştır.

MAZLUMDER olarak;

Merdan YANARDAĞ özelinde bu gibi orantısız ve ölçülü olmaktan uzak yargılama faaliyetlerinin sonlandırılmasını talep eder, yetkili makamları; yürüttükleri soruşturma ve kovuşturmalarda ulusal ve evrensel hukuk mevzuatlarına bağlı kalmaya ve insan hakları kurallarına riayet etmeye davet ederiz.''

TIKLAYIN | Merdan Yanardağ, cezaevinden yazdı: Tutuklanma operasyonunun arka planı