Gündem

Mazlum-Der: Türkmenistan konsolosluğu çalışanları vatandaşlarını darp etti

16 Ağustos 2022 18:44

Bir grup Türkmen, İstanbul'daki Türkmenistan Konsolosluğu'na gelerek, yaşadıkları sorunların yer aldığı dilekçeyi vermek isterken, konsolosluk çalışanları tarafından darp edildi. Avukat Gülden Sönmez, "Türkmenistan Konsolosluğu’nda Türkmen mağdurlara şiddet ve basın açıklamasına polis müdahalesi yapıldı. Yaralananlar ve gözaltılar var" dedi. Mazlum-Der ise, konsolos çalışanlarının toplanan grubu darp ederek konsolosluğa sürüklemeye çalıştığını bildirdi.

Türkiye’den çeşitli Sivil Toplum Kuruluşları'nın destek verdiği bir grup Türkmen, bu yılın Mart ayında göreve gelen Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov'a sorunlarını iletmek ve kapalı olan Türkmenistan ulaşımının açılmasını talep etmek maksadıyla bugün Türkmenistan İstanbul konsolosluğu önünde bir araya geldi.

"Konsolosluk içine zorla itilerek yaralanmalarına neden olan gayrimeşru fiziki müdahaleyi kınıyoruz"

Mazlum-Der'in sosyal medya hesabından aktardığına göre, Konsolosluğa mektup vermek isteyen grubun çevresi önce konsolosluk çalışanlarınca hilal şeklinde sarıldı, sonra zor kullanılarak itildi ve "kanlı şekilde darp edilerek" konsolosluk içine sokulmaya çalışıldı.

Mazlum-Der tarafından kınanan olayda, "Barışçıl gösteri ve dilekçe hakkının engellendiği, kişilerin konsolosluk içine zorla itilerek yaralanmalarına neden olan gayrimeşru fiziki müdahaleyi kınıyoruz" ifadelerine yer verildi. Mazlum-Der, "Olayda darba uğrayan grubun meşru haklarını kullanırken saldırıya uğramalarına rağmen şüpheli/suçlu durumuna düşürülmesini kabul etmiyoruz." açıklamasını yaptı.

"Avukat olduğumu bildikleri halde konsolosluk görevlilerinin fiziki saldırısına maruz kaldım"

Avukat Gülden Sönmez ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla toplanan Türkmen vatandaşlarına polis müdahalesinin yapıldığını aktardı. Sönmez; "Türkmenistan Konsolosluğu’nda Türkmen mağdurlara şiddet ve basın açıklamasına polis müdahalesi yapıldı. Yaralananlar ve gözaltılar var. Göktürk Polis Merkezindeyiz.İnsan Hakları savunucularından ve ses ve destek bekliyoruz

Çoçuklarına kavuşmak isteyen Türkmen annelere de müdahale. Türkmenistanlı müvekkillerimle beraber dilekçe vermek üzere Türkmenistan Konsolosluğu'ndayken avukat olduğumu bildikleri halde konsolosluk görevlilerinin fiziki saldırısına maruz kaldım. Gözaltına alınanlar ve darp edilenler için Alibeyköy Şehit Atıf Ödül Polis Merkezi’ne gidiyoruz. Türkmenistan Konsolosluğundaki müdahaleler Göktürk Karakolu işlem yapmayacağını beyan etti ve gözaltına alınanlar Alibeyköy’deki Şehit Atıf Ödül Polis Merkezine götürülüyor. Bizler de oraya geçiyoruz" dedi.

"Çalışanlar değil Türkmenler gözaltına alındı"

T24'e konuşan insan hakları aktivisti avukat Gülden Sönmez polisin de darp edenleri değil, mağdur olduğunu ifade eden iki Türkmen ve Özgür-Der üyesi bir kişinin gözaltına alındığını söyledi