Gündem

Maymun çiçeği virüsü nedir, nasıl bulaşır, virüsün belirtileri nelerdir?

Maymun çiçeği virüsü, bir süredir dünya gündeminde yer alıyor. Tüm dünyada artan maymun çiçeği virüsü vakalarının ardından maymun çiçeği virüsü ile ilgili bilgiler merak edildi. Peki, maymun çiçeği virüsü nedir, nasıl bulaşır, virüsün belirtileri nelerdir?

31 Ağustos 2022 15:29

Maymun çiçeği virüsü, dünyanın gündeminde yer almaya devam ediyor. Mayıs ayında İngiltere'de görüldükten sonra, birçok ülkede de vakaların artış gösterdiği tespit edildi. Türkiye'de de maymun çiçeği vakası tespit edildiği açıklandı. Ayrıca maymun çiçeği virüsünün insandan köpeğe bulaşmış olduğu düşünülen ilk vaka Paris'te tespit edildi. Peki maymun çiçeği virüsü nedir, nasıl bulaşır, virüsün belirtileri nelerdir?

1 Ağustos Pazartesi günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan Kabine Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de 5 maymun çiçeği virüsü tespit ettiklerini açıklamıştı. Vaka sayısı 11'e yükseldi.

ABD’nin Texas eyaletinde maymun çiçeği kaynaklı bir kişi hayatını kaybetti. Vaka, maymun çiçeği bağlantılı ilk ölüm olarak kayıtlara geçti.

Maymun çiçeği virüsü nedir?

Maymun çiçeği, Poxviridae adlı virüs ailesine ve Orthopoxvirus cinsine ait Monkeypox virüsünden kaynaklanan bir hastalık olduğu biliniyor.

Maymun çiçeği belirtileri nelerdir?

Virüsün ilk belirtilerinin ateş, baş ağrısı, şişlikler, sırt ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik olduğu öğrenildi. Ateş düştükten sonra, genellikle yüzde başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine, çoğunlukla avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü gelişebildiği görüldü. Çok kaşıntılı olabilen döküntü, değişip bir kabuk oluşturduğu, farklı aşamalardan geçtikten sonra düştüğü ve yaraları iz kalabildiği gözlemlendi.

Uzmanlara göre belirtiler şu şekilde:

Yüksek ateş,

Baş, sırt ve kas ağrıları,

Lenf bezlerinde şişlikler

Yorgunluk,

Üşüme ve titreme,

Ciltte su çiçeğine benzer, su dolu küçük kabarcıklar şeklinde görülen döküntüler.

Maymun çiçeği nasıl bulaşır?

Virüsün, Maymun çiçeğine yakalanmış başka bir kişiyle yakın temas hâlinde yayıldığı, vücuda deri sıyrıkları, solunum yolu, gözler, burun veya ağız yoluyla ya da cinsel ilişki sırasında doğrudan temas ile girebildiği öğrenildi. Virüsün ayrıca bulaştığı maymunlar, sıçanlar ve sincaplar gibi hayvanlar ya da yatak takımı ve giysi gibi nesnelere temas yoluyla da yayıldığı saptandı.

TIKLAYIN | ABD Sağlık Bakanlığı'ndan maymun çiçeği aşısı için 11 milyon dolarlık anlaşma

TIKLAYIN | ABD'de 'maymun çiçeği virüsü' bağlantılı ilk ölüm gerçekleşti