Gündem

Mayın patlamasında bacağını kaybeden Demir: Protezimi değiştiremiyorum

01 Ekim 2019 11:56

Van’ın Özalp ilçesine bağlı İran sınırındaki Yukarı Koçkıran köyünde 2009 yılında uçkun topladığı sırada bastığı mayının patlaması sonucu bir ayağını kaybeden Ünal Demir, duyarlı herkesten yardım bekliyor. Mayın patlamasında sağ bacağını kaybeden Demir, yıllardır protez bacakla yaşamını sürdürüyor. Evli ve bir çocuğu olan Demir, engellinden dolayı iş bulmadığı için ekonomik sıkıntılar yaşıyor. 

Protez tabanlarının parçalandığını ve artık kullanılamaz duruma geldiğini belirten Demir, 10 yıl önce yaşadığı olayı şöyle anlattı: “Uşkun toplarken mayın patladı. O zaman sağ bacağım parçalandı. Bizim köy sınıra yakındı ve gezdiğimiz yer mera alanıydı. Orada mayın olduğuna dair hiçbir tabela yoktu. Patlama sonrası hastanede bir süre tedavi gördüm. Daha sonra protez bacakla yaşamaya başladım.” 

"Çalışamıyorum"

Yaşadığı sıkıntılardan dolayı babasının evinde eşi ve çocuğuyla birlikte yaşadığını dile getiren Demir, “Çocuğumun bütün ihtiyaçlarını babam karşılıyordu. Bir evde üç aileye yaşıyoruz. Babam inşaatçı fakat inşaat sektörde yaşanan sıkıntılardan dolayı iş bulamıyor. Ekonomik olarak çok sıkıntı yaşıyoruz. Babam iş olmadığı için el arabasıyla eşya satmaya çalışıyor, fakat o da ancak bir yere kadar yetiyor. 2009'dan beri ben zaten çalışamıyorum. Arada sırada iş bulsam da bacağım protez olduğu için dayanamıyorum. Arada Sebze Hali'nde yük indirdim ama kazandığım ihtiyaçlarımı bile karşılamadı. Her işe gidişimde bacağımda yaralar oluşuyor" diye belirtti. 
 

"Pahalı olduğu için değiştiremiyorum"

Protezin 5 yılda bir değiştirildiğini ifade eden Demir, "Fakat 5 yıl olmadan birçok protezde sıkıntı çıkıyor. Protezin içerisinde bulunan silikon parçalanmış ve değiştirmem gerekiyor, fakat pahalı olduğu için değiştiremiyorum. Protez bacağının tabanında sıkıntılar var, onları da bezle bağlayarak düzeltmeye çalışıyorum. Silikondaki parçalanma ayağıma zarar veriyor. Kanatıyor ve yara oluşmaya başlıyor. Bunun için yetkilerden bir an önce yardım etmelerini istiyorum” diye konuştu. (MA)