Çevre

Marmara Adası'ndaki orman yangını kontrol altına alındı

2 ev alevlerin arasında kalarak yanarken, 19 kişi dumandan etkilendi

12 Ağustos 2019 13:46

Marmara Adası'nın güneye bakan yamaçlarında öğle saatlerinde başlayan yangın kontrol altına alındı. Öğle saatlerinde çıkan yangın şiddetli poyrazın da etkisiyle kısa sürede yayıldı ve yamaçlardaki yerleşim yerlerine ulaştı. 19 vatandaşın dumandan etkilendiği, 2 evin alevlerin arasında kalarak yandığı belirtilirken, vatandaşların bir kısmı evlerini tahliye etmek zorunda kaldı.

Sosyal medya kullanıcıları Twitter'dan yangına müdahalenin geç yapıldığı ve yangın söndürme helikopterinin gelmesinin yaklaşık 40 dakika sürdüğünü yazdı. Uzun süren bekleyişin ardından saat 19.50'den itibaren bölgedeki yangının büyük ölçüde kontrol altına alındığı belirtildi.

TIKLAYIN- Marmara Adası'ndaki yangından kareler

Balıkesir'in Marmara ilçesi Mestanağa bölgesindeki ormanlık alanda, saat 14.00 sıralarında başlayan yangına, Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı helikopterlerin de desteği ile müdahale edildi. Yangın, rüzgarın da etkisiyle büyürken, alevlerin yerleşim alanlarına ulaştığı öğrenildi. 2 evin alevlerin arasında kalarak yandığı belirtilirken, vatandaşların bir kısmı evlerini tahliye etmek zorunda kaldı.

Saat 17.00 sularında Merkez Batı Köyü'nden itibaren 17-18 kilometre boyunca bulunan yamaçlarda yangının bazen şerit halinde, bazen öbek öbek devam ettiği bildirildi. Bu bölgede bulunan bazı evlerin yangından zarar gördüğü ifade edildi. Yangın bölgesinden yükselen dumanlar, ilçenin tamamından görüldü.

Yangına Balıkesir Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, Marmara Adalar Belediyesi ile Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğüne ait arazözlerle müdahale etti.

"Bir helikopter yetersiz kalıyor"

Marmara Adası Mestanağa mevkisinde başlayan yangınla ilgili olarak Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, can kaybı yaşanmadığını ancak ölen hayvanların olduğunu duyduklarını aktardı. Aksoy, rüzgârın çok etkili olduğunu ifade eden ederken, yangın devam ettiği sırada "Bir helikopter yetersiz kalıyor. Üst kesimlerde bulunan ahırların ve içindeki hayvanların ne durumda olduğunu bilmiyoruz. Telef olan hayvanların olduğu yönünde bilgi alıyoruz" diye konuştu.

"Yangın kontrolden çıktı"

Haber Global'e bağlanan Balıkesir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, saat 18.15 itibarıyla Marmara Adası'ndaki yangının kontrolden çıktığını belirtti ve şunları söyledi:

"İtfaiye ekiplerimiz ve vatandaş zorlanıyor. Şehrin üzeri duman altında, vatandaşlar paniklemeye başladı. Planlama dahilinde tahliye de var."

"Evler boşaltılıyor, tahliye için gemiler yolda"

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, uzun süren bekleyişin ardından saat 19.50'den itibaren bölgedeki yangının büyük ölçüde kontrol altına alındığını, helikopter müdahalesinin yapıldığını söyledi.

"Durum çok vahim. Denizden müdahale edemiyoruz, fırtına var. Havadan helikopterler geldi, kontrol altına alır gibi olduk ama 6 yerde yangın devam ettiğinden dolayı müdahale edemiyoruz. Bir itfaiye aracımız ateşler altında kaldı. Yeni helikopter bekliyoruz gelen yok. İnsanlar panik halinde, tahliye yapmayı düşünüyoruz. Vahim bir durum var."

Aksoy, evlerin boşaltıldığını ve tahliye için gemilerin yola çıktığını açıkladı. Yerleşim yerlerine sıçrayan yangında, 4 itfaiye eri ve bazı vatandaşlar dumandan etkilendi. Bölgeye çevre il ve ilçelerden takviye amacıyla ekipler sevk edildi.

19 kişi dumandan etkilendi

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Fevzi Yavuzyılmaz, Marmara Adası’nda çıkan yangında 19 kişinin dumandan hafif olarak etkilendiği belirterek, “İl Sağlık Müdürlüğü olarak yaşanabilecek tüm olumsuzluklara yönelik gerek tedbirleri adlık” dedi.

Yavuzyılmaz, Marmara Adası’nda çıkan yangın nedeniyle sağlık yönünden gereken tüm tedbirlerin alındığını ifade ederek, “Marmara Adası’ndaki yangın gün boyunca bizlerde takip ettik. Gün boyu gerek sağlık personelimizle gerekse de belediye başkanımızla görüştük. Çok şükür ki yaralanmalı bir hadise ya da can kaybı meydana gelmedi. Ufak tefek yaralanmaların haricinde 4’ü itfaiye personeli olmak üzere 19 kişi hafif dumandan etkilenerek hastaneye getirildi. Bu hastalarımızın gerekli kontrolleri yapıldı ve birçoğu taburcu edildi. Yatış gerektiren ciddi bir vakamız şuan da yok çok şükür. Yerleşim yerlerine kadar uzanan bir yangın oldu. Bu konuda da teyakkuzdayız hem Bandırma hem de Erdek devlet hastanelerine takviye yaptık şuan hazır olarak beklemekteler yaşanabilecek olumsuzluklara karşı. Ayrıca Marmara Adasında ki hastanemizde de 8 sağlık personeli ve 4 doktor görevlerinin başında. Biz Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü olarak sağlık yönünden gerekli tüm tedbirleri almış durumdayız” açıklamasında bulundu.

Kontrol altına alındı

Tarım ve Orman Bakanlığı, Marmara Adası yangınının tamamen kontrol altına alındığını duyurdu. 
Tarım ve Orman Bakanlığı, Marmara Adası yangınına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Marmara Adası’nda 12 Ağustos 2019 saat 12.50’de çıkan ve saat 13.00’da ilk müdahale yapılan yangın tamamen kontrol altına alınmıştır. Yangına 5 helikopter, 11 Arazöz, 50 orman yangını ile mücadele personeli ile müdahalede bulunulmuştur.” denildi. Açıklamada, soğutma çalışmalarının devam ettiği de belirtildi. 

Konuya ilişkin konuşan Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, 'Yangın için 'bitti' demiştik ama küçük bir kıvılcımdan dolayı yine devam etti. Ancak artık tamamen 'bitti' ve 'kontrol altına alındı' diyoruz. Sabaha kadar sürecek olan soğutma çalışmalarının başında olduk. Ciddi anlamda hayvan telef oldu. Ahır dediğimiz bölümlerin büyük bir kısmı yandı. Yangında herhangi bir yaralanma veya ölümcül bir kaybımız yok. 7 arkadaşımız dumandan dolayı zehirlendi. Hepsi de kontrol ve tedavileri yapıldıktan sonra görevlerine geri döndü. 70-80 hektarlık bir alan yanmış durumda. Ama şu anda adada her şey yolunda" dedi.