Gündem

Marka Konferansı'nda konuşan İlber Ortaylı: İstanbullu etrafla daha çok ilgilenirdi, şimdi AVM'lere göre tarif veriyorlar

Aynı etkinlikte konuşan İKSV yöneticileri ise sanatı erişilebilir kılmayı hedeflediklerini aktardı

19 Aralık 2019 21:40

Bu yıl ‘İstanbul’ temasıyla gerçekleşen Marka Konferansı'na katılan Prof. Dr. İlber Ortaylı, "İstanbullularda edep erkan vardı, İstanbulca konuşurdu, etrafla da çok ilgilenirdi. Şimdi AVM’lere göre tarif veriyorlar. Kadıköy’de oturup Süleymaniye’yi bilmeyen İstanbullu olamaz" dedi.

Bu yıl 20'incisi düzenlenen Marka Konferansı 2000’e yakın iş liderinin katıldığı uzman kişilerin sunumlarıyla gerçekleştirildi. Sanat, moda, tarih, komedi ve daha birçok alanda, alanında uzman kişilerin sunumuyla gerçekleşen konferans kapsamında TUSİAD ile akıllı şehir politikaları üzerine bir çalışma, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ile kültür sanatıyla markalaşan İstanbul hedefini somutlaştırma arayışı, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ile de İstanbul'un plastik sorununa çare arama gibi sosyal projeler ele alındı.

"İstanbulca konuşan kalmadı"

Konferansta konuşan Prof. Dr. İlber Ortaylı, İstanbul’u hak etmenin veİstanbullu olmanın kurallarını açıkladı. Gazeteci Deniz Bayramoğlu moderatörlüğünde konuşan Ortaylı, öncelikle İstanbulca yani İstanbul Türkçesi ile konuşanın kalmadığını vurgularken, "İstanbullularda edep erkan vardı, İstanbulca konuşurdu, etrafla da çok ilgilenirdi. Şimdi AVM’lere göre tarif veriyorlar. Kadıköy’de oturup Süleymaniye’yi bilmeyen İstanbullu olamaz" diye konuştu.

"Şehrin her yerinde sabahtan akşama kadar sanat olsun istiyoruz"

Etkinlik kapsamında İKSV yöneticileri Görgün Taner, Yeşim Gürer Oymak ve Özlem Ece 17 Aralık’ta gerçekleştirilen kültür sanat çalıştayının sonuçlarını paylaştı. İKSV yöneticileri, kültür sanatın tüm aktörlerinin katıldığı çalıştaydan edindikleri üç önemli sonucu anlattı.

İKSV Yöneticilerinden Taner, önceliğin İstanbul’un çok kültürlülüğünü unutmamak gerektiğini bunun gelecekte de böyle olacağını vurgulayarak "Bu kentte herkes için bir şey var ve herkese yer var." dedi.
Vakfın diğer yöneticisi Oymak ise çıkan somut projelere ilişkin "Müthiş bir coğrafyadayız şehir bize onlarca hikâye verebilir. Öncelikle Topkapı Sarayı’nda 2006’ya kadar sahnelenen 'Saraydan Kız Kaçırma’nın tekrar sergilenmeli bunu da sahneye Ferzan Özpetek koymalı. Mozart’ın operası 'Cosi fun totte’ (tüm kadınlar böyle yapar) kadınları en iyi tanımlayan yönetmen Pedro Almodovar filmi ile izleyebilsek ne güzel olur. Son olarak da tüm kültür sanat kurumlarının ajandalarını birleştireceği İstanbul’da uzun hafta sonu etkinliği yapmak istiyoruz. 24 saat boyunca şehrin her yerinde sabahtan akşama kadar sanat olsun istiyoruz. Tüm bunları tek başımıza yapmamız mümkün değil yerel yönetimler ve kamu da destek olmalı." ifadelerini kullandı. (İHA)