Dünya

Maria Ressa baskıcı bir rejimde gazeteci olmayı anlattı: Keşke hükümetimizle kavga etmek zorunda kalmasaydık

12 Ağustos 2019 14:54

T24 Dış haberler

TIME dergisinin 2018 yılında "Gerçeğin Gardiyanları" adı altında yılın insanı seçtiği gazetecilerden biri olan Rappler Genel Yayın Yönetmeni Maria Ressa, Rodrigo Duterte yönetimindeki Filipinler'de gazetecilik yapmaktan bahsetti.

Financial Times'a konuşan Ressa, Rappler internet gazetesinin büyümesiyle ilgili olarak, "Keşke hükümetimizle kavga etmek zorunda kalmasaydık. Ama sonunda savunmayı benimseyen bir oyun oynarsanız amacı kaçırırsınız" dedi. Filipinli gazeteci genel yayın yönetmenliğini yaptığı muhalif internet gazetesi hakkında, "Bir yandan  tutuklanmaktan nasıl kaçınabilirim diye düşünsem de yine de kafamda 'İşleri nasıl büyütebiliriz?' sorusu var dedi.

Ressa, teknolojinin yaygınlaşmasıyla beraber Facebook ve Twitter aracılığıyla hükümetlerin hiç yapmadığı boyutlarda propaganda yapabildiğini söyledi. Muhalif gazeteci, "Yalanlar olgu haline geldi" ifadelerini kullandı.

Filipinli gazeteci, FT muhabirinin "Filipinlerde Duterte'ye destek oranı yüzde 80'lerde. Bu sizin yaptığınız yolsuzluk karşıtı gazeteciliği boşa mı çıkarıyor?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Bu Everest Dağı'na tırmanmak gibi. Çok acılı ve zorlu duruyor, belki de tepeye bile çıkamayacaksınız. Ama denemezseniz asla tepeye varamazsınız".

Ressa ayrıca "Bilgi güçtür, biz bu yüzden gazeteci olduk" derken, bugünlerde haber merkezlerinin bu "olgudan" uzaklaştığını ifade etti. 

Ressa son olarak Şubat ayında bir "usulsuzluk" suçlamasıyla gözaltına alındı ve Ocak 2018'den bu yana sekiz defa kefalet ödemek zorunda kaldı. Ressa Duterte yönetiminin kendisine uyguladığı baskı ile ilgili olarak, "Garip bir şekilde ben hükümet için iyi bir hedefim, çünkü karşılık verebilirim. Bütün kariyerim boyunca bir spor salonunda bunun için hazırlanmış gibiyim" dedi.

Muhalif gazeteci sözlerine son verirken, "Bu süreci nasıl atlatacağız bilmiyorum, ama bir şekilde atlatmalıyız" diye konuştu ve ekledi: "Umarım yeterince çabuk geçer de hapse girmem".