Medya

"Mardin’deki taciz vakası ve gazetecilik"

Medya ombudsmanı Bildirici'nin kişisel blogunda yaptığı medya eleştirisi...

09 Mayıs 2019 15:06

Türkiye medyasının en saygın isimlerinden Faruk Bildirici, blogunda medya ombudsmanlığı görevini sürdürüyor. İlk eleştirisini Anadolu Ajansı'nın (AA) "Seçimlerde usulsüzlük soruşturmasında FETÖ izi" başlıklı haberine yapan Bildirici bu kez "Mardin’deki taciz vakası ve gazetecilik" başlıklı bir eleştiri yazdı. 

Bildirici ilk olarak gazeteci Sedat Sur'un gündeme getirdiği taciz vakasının sozcu.com.tr'de haberleştirilmesindeki sorunları, haberde imzası olan Ali Özgür İnan'a sordu. 

Medya ombudsmanı Bildirici'nin kişisel blogunda yaptığı eleştirilerin bir bölümü şöyle: 

“Belediyeye iş başvurusunda bulunan genç kadına skandal teklif” haberi, Mardin’deki bir taciz iddiasını konu alıyordu:

    “Mardin Valisi ve kayyumu tarafından KENT A.Ş. adlı belediye şirketine müdür olarak atanan E.U.’nun belediyeye iş başvurusunda bulunan bir kadını işe alma karşılığında taciz ettiği ve fuhuşa zorladığı iddia edildi. Başvuru sırasında kaydedilen ve E.U.’ya ait olduğu ifade edilen ses kaydı da sosyal medya üzerinden paylaşıldı. HDP Mardin Milletvekili Ebrü Günay, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.”

      Sözcü gazetesinin internet sitesinde yer alan haber, HDP Mardin Milletvekili Ebrü Günay’ın TBMM’ye verdiği soru önergesine dayanıyordu. Haber, internette hızla yayıldı. Cumhuriyet başta olmak üzere birçok sitede Sözcü gazetesi muhabiri Ali Özgür İnan’ın adı verilerek kopyalandı.

    Ardından Twitter’da “Bu sizin değil @sedatsurr’un haberi” ve “Herkes haberi kendisi yapmış gibi paylaşım yapıyor. Bu haberde @sedatsurr un özverili çalışması var. Sedat Sur bu tarz haberler yüzünden cezaevinde yattı. Yılmadan haber yapmaya devam etti” itirazları yayıldı. 

    Gazeteci Sedat Sur da haberin kendisine ait olduğunu belirterek sorular yöneltti ama Ali Özgür İnan, yanıtlamadı bu iddiaları.  Sedat Sur, kendisiyle ilgili olarak yazılanları paylaşırken şu değerlendirmede bulundu:

     “Haberi verirken, haberi veren gazeteyi es geçip ‘Bazı gazetelerde çıkan haberlere göre’ demek gazetecilik etiğine ve bilgisine aykırı olduğu gibi, haberi veren sosyal medya hesabını da es geçerek, ‘Bazı sosyal medya hesapları’ demek de etik dışı ve bilgisizliktir.”

     Bazı hesaplardan bu konudaki paylaşımlar bana da iletilerek incelemem istendi. Bunun üzerine taciz iddiasının nasıl ortaya çıktığını araştırdım. Gerçekten de olayın kaynağı, Sedat Sur’un Twitter hesabı. 6 Mayıs günü, önce ses kayıtlarının tamamını Scobe yayınında duyurmuş, ardından yedi bölüm halinde tweetlemiş. Bu paylaşımlara şu notu iliştirmiş:

     “Mardin valisi ve kayyumu tarafından Kent A.Ş’ye müdür olarak atanan polis E.U’in belediyeye iş başvurusunda bulunan kadınları işe alma karşılığında taciz ve fuhuşa zorladığı anların ses kaydı.”

     Ses kayıtlarının bu şekilde açığa çıkması üzerine Mardin’deki kadın dernekleri harekete geçmiş ve Mardin Milletvekili Ebrü Günay da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermiş. Olayın öyküsü kısaca böyle.

    Sözcü’nün haberinin internette yayılmasının ardından dün Mardin Emniyet Müdürlüğü de yazılı bir açıklama yaparak, söz konusu polis memuruyla ilgili adli ve idari soruşturmanın devam ettiği duyuruldu. Bu gelişme de internet siteleri ve basılı gazetelerde haber oldu.

      Öncelikle Sedat Sur’u başarılı “sosyal medya haberciliği” nedeniyle kutlarım. İddiayı, belgesiyle birlikte ortaya koymuş. Gizli ses kayıtlarını kimin yaptığını ve kendisinin nasıl elde ettiğini açıklamamış ama suçlama çok ciddi. Gizli yollarla elde edilmiş olsa da yayımlanmasında kamu yararı olduğu açık. Nitekim Emniyet Müdürlüğü de soruşturma açıldığını duyurarak iddiaların ciddiyetini kabul etmiş durumda.      

     Sözcü’deki ilk haberi yazan Ali Özgür İnan’ın, Sedat Sur’un adına yer vermemesi konusuna gelince. HDP Milletvekili Günay’ın soru önergesinde adının geçmemesi nedeniyle onun da haberde Sedat Sur’un adına yer vermemesi anlaşılabilir bir durum. Nitekim İnan ile de konuştum, özetle şunları söyledi:

    “Amacım bu olayın duyulmasını ve üzerine gidilmesini sağlamaktı. Ben haberi yaptıktan sonra başka yerlerde de yayınlandı. Ondan sonra da Emniyet Müdürlüğü açıklama yaptı.  Zaten bu olayı ben ortaya çıkardım, ses kayıtlarını da ben buldum gibi bir iddiada bulunmadım. Ben soru önergesini haber yaptım. Milletvekilinin soru önergesinde Sedat Sur’un adı yoktu. ‘Ses kayıtlarının sosyal medya üzerinden paylaşıldığını’ yazıyordu, o ifadeyi de haberime koydum. Ses kaydının bir bölümünün habere eklenmesi de benim dışımdaki bir gelişme. Ses kayıtlarını ilk kim yayınlamış diye araştırmadım, soru önergesi metniyle yetindim. Bu da benim mesleki eksikliğim."


Bildiricinin eleştirisinin tamamını, farukbildirici.com adresindeki kişisel internet sitesini ziyaret ederek okuyabilirsiniz.