Gündem

Mardin'de kayyımın atadığı müdür, "cinsel saldırı"dan yargılandığı duruşmaya gelmedi

Duruşmaya katılmayan sanık Uysaler hakkında zorla getirilme kararı çıkarıldı

03 Ekim 2019 10:53

Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne tekrar kayyım olarak atanan Vali Mustafa Yaman'ın önceki kayyımlığı döneminde belediyenin iştiraki olan Kent A.Ş.'de müdür olarak görevlendirilen polis memuru Ercan Uysaler’in kadın çalışan D.S.’yi fuhuşa zorlamasına ilişkin hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü. Sanık Uysaler davanın ilk duruşmasına katılmadı. Avukatının savunduğu Uysaler hakkında zorla getirilme kararı çıkarıldı. 
 
Uysaler’in "basit cinsel saldırı" suçlamasıyla Mardin 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz yargılandığı dava duruşması öncesi Mardin Adliyesi'nin önü ve içi polisle doldu.
 
Yoğun güvenlik önlemleri altında başlayan duruşmaya sanık Uysaler ve mağdur D.S. katılmadı. Uysaler'i duruşmada hazır bulunan Muğla Bodrum’dan gelen avukatı savundu. Duruşmayı çok sayıda kadın avukat ile Şahmaran Kadın Platformu üyeleri takip etti. 

Bakanlık müdahil olmadı

Açılan dava kamu davası olmasına rağmen mağdur D.S.yi savunan herhangi bir avukat olmadığı gibi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da davaya müdahil olmayarak, avukat göndermedi. 
 

Gizli görülmesi istemi reddedildi

Duruşmada Uysaler'in avukatı dosyanın "genel ahlaka dayanarak" gizli görülmesini istedi. Mahkeme başkanı davayı kapalı yürütecek herhangi bir durum olmadığını belirterek, talebi reddetti. 
 
Uysaler'in davaya katılmak istediğini ancak Çorum'a yerleştiği için katılamadığını belirten avukatı, müvekkilinin ifadesinin talimat ile alınmasını istedi. İddianamenin apar topar hazırlandığını ve üst sınırdan ceza istendiğini belirten avukat, D.S.nin şikâyetinden vazgeçtiğini söyledi. Uysaler’in avukatı, "Bizim de üzüldüğümüzü belirtmek gerekiyor ama savunma hakkı kutsaldır" dedi.
 
Yine ses kayıtlarının gizli alındığını ve plânlı olduğunu savunan avukat, bunları kabul etmediklerini ifade etti. İddianamedeki diğer olayları da kabul etmediklerini dile getiren avukat, "Müşteki zaten şikayetinden vazgeçmiştir. Müşteki İŞKUR üzerinden işe alınmış aralarında bir alt-üst ilişkisi yoktur" iddiasında bulundu.
 
Avukat, ayrıca belediyeye yazı yazılarak mağdur D.S.nin hangi birimde çalıştığı ve işe devamsızlığı olup olmadığı ile fazla mesai yapıp yapmadığının sorulmasını istedi. HTS kayıtlarını mahkemeye ulaştırılmasını isteyip, olay gününe dair tanıkları dinleteceklerini söyleyen avukat, esasa dair savunmayı daha sonra yapacaklarını belirterek mahkemeden süre talebinde bulundu.
 
Sanık Uysaler hakkında zorla getirilme kararı çıkaran mahkeme ise, sanık müdafiye savunma için süre verilmesini kararlaştırarak bir sonraki duruşmayı 9 Ocak 2019'a erteledi.

Ne olmuştu?

Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyımı Vali Mustafa Yaman, belediye iştiraki Kent A.Ş.'ye polis memuru Ercan Uysaler'i müdür olarak atamıştı. Sonrasında Uysaler'in kadın çalışan D.S.'yi fuhuşa zorladığı ifade edilmiştiç D.S.'nin şikâyeti üzerine soruşturma başlatılmıştı. Uysaler hem emniyetteki hem de belediyedeki görevine devam etmişti. 31 Mart yerel seçimlerinin ardından belediyenin HDP’ye geçmesi üzerine HDP yönetimi Uysaler’in işine son vermişti.  
 
Mardin Cumhuriyet Savcılığı’nın hazırladığı iddianame üzerine Uysaler, İçişleri Bakanlığı tarafından açığa alınmıştı. Uysaler, hakkında başlatılan idari soruşturmanın tamamlanmasını beklemeden emekliliğini istemiş ve emeklilik talebi kabul edilmişti.
 
 Mağdur D.S. ise, bu süreçte yaptığı suç duyurusunu geri çekmişti. (MA)